Kırkayak Sokmasından Sonra Ne Olur ve Ne Yapmak Gerekir?

Kırkayakların ağrılı bir ısırmaya ve kızarıklığa neden olabilir. Belirtiler nadiren 48 saatten fazla süre sonra ortaya çıkabilmektedir. Plastik ve ince bir bezle sarılmış kırkayak ısırığına yerleştirilmiş bir buz küpü ağrıyı hafifletir. Kırkayakların toksik salgıları deride bol bol sabunlu suyla atılabilmektedir. Bir cilt enfeksiyonu oluşursa krem tedavisi ​​uygulanabilmektedir.

Kırkayak Toksinleri Hakkında

Kırkayaklar kurtçuk benzeri böceklerdir. Bazı kırkayak türleri, tehdit altındalarsa vücutlarının her tarafından zararlı bir madde (zehir veya toksin) salgılarlar. Kırkayakların salgıladığı toksin çoğu yırtıcıyı uzak tutar. Bazı büyük kırkayak türleri bu toksinleri 80 cm mesafeye kadar püskürtebilir. Bu salgılarla temas eden bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Gerçek bir zehirlenme riskini tedavi etmek için acil durum numaralarını arayarak hekime götürün. Kırkayak toksinindeki zararlı kimyasallar: Hidroklorik asit, Hidrojen siyanür, Organik asitler, Fenol, kresoller, benzokuinonlar, Hidrokinonlar’dır.

Kırkayak Isırıkları Belirtileri Hakkında

Böyle bir durumda kırkayak sokunca ne olur hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Kırkayak ısırıkları sonucunda toksin ciltte kalabilir ve şu belirtileri gösterebilir.

  • Cildin morarması,
  • Yoğun yanma veya kaşıntı,
  • Kabarcıklar

Eğer toksine el ile müdahale edilir ve göze temas ederseniz körlük, göz kapaklarını kaplayan zar iltihabı, kornea iltihabı görülebilir. Bunun dışında bulantı ve kusma temel belirtilerdir. Bu belirtilerle acile getirilen hastaların sağlık personeli tarafından kişinin ateşi, nabzı, solunum hızı ve tansiyon gibi hayat işaretleri ölçülür ve izlenir.

Evde Bakım Hakkında

Kırkayak ısırığı dışında hafif temas oluşmuş ve tıbbi bir müdahale gerekmiyorsa evde uygulanabilecek yöntemler bulunmaktadır. Maruz kalan bölgeyi bol miktarda sabunlu suyla yıkayın. Alanı yıkamak için alkol kullanmayın. Herhangi bir toksin varsa, gözleri bol suyla en az 20 dakika yıkayın. Çoğu semptom maruz kaldıktan sonraki 24 saat içinde kaybolur. Cildin kahverengimsi bir renk bozulması aylarca sürebilir. Şiddetli tepkiler çoğunlukla tropikal kırkayak türleriyle temastan görülür. Toksin göze gelirse görünüm daha ciddi olabilir.

Kırkayaklar küçük böcekleri veya salyangozları yerler. Bununla birlikte, çoğunlukla kırkayaklar temizleyicilerdir. Ölü yapraklar ve çürüyen odun parçaları yerler. Kırkayaklar bazen içerdikleri nem için yaprakları ve canlı bitki köklerini yerler. Herhangi bir saldırı olmaması durumunda ısırmadıklarından korkacak bir durum yoktur.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek