Pire nedir? Pire nasıl çoğalır ve nasıl yok edilir? Pire ile mücadele yolları

Omurgasız canlılar grubunda bulunan pireler eklem bacaklı böcekler arasında yer almaktadır. Zooloji literatüründe siphoneptera olarak adlandırılan pirelerin farklı çeşitleri mevcuttur. Küçük ve kanatsız böceklerden olan pireler beslenmelerini kan emerek sağlarlar. Pireler yalnızca evcil hayvan ve insan kanı ile beslenmemekte, ayrıca bitki kozalarında da bulunmaktadır. Derisi çok sert bir tabakadan oluşan pire, yanlardan basık ve yukarıya doğru bir uzantıda olmaktadır. Boyları 1 mm – 10 mm arasında değişiklik gösteren pirelerin yaşam süreleri birkaç haftadan başlayarak bir yıla kadar devam edebilmektedir. Güçlü bacak kasları ile vücut uzunluğunun iki yüz katı yüksekliğe sıçraması ve sıçrarken yer çekimini iki kere aşan bir ivmeye sahip olması, pirenin dayanıklı bir yapıda olduğunun temelini oluşturmaktadır. Evcil hayvanlar tarafından taşınan pireler, pek çok hastalığın başlatıcısı olup insan sağlığını tehdit eden, hatta ölümle sonuçlandıran virüsleri bulaştırabilmektedirler. Pireler aynı zamanda diğer canlılara göre daha hızlı bir biçimde çoğalma özelliğine sahiptirler. Pireler, evcil hayvanların gittikleri her yere taşınması ile diğer canlılar için sakınca doğurmaktadır. Sizin ve evcil hayvanlarınızın sağlığını korumak adına pire ilaçlama işlemi yaptırmak, en doğru tercihtir.

Pire İnsanları Isırır mı?

Sürekli olarak başka canlılardan beslenerek parazit bir yaşam süren pire, kan emeceği canlıyı pek çok defa ısırabilmektedir. Pire ısırması ile can yakan bir acı hissedilmekte, ardından kaşıntı oluşmaktadır. Isırma işlemi sırasında kan emerken, ağzından salgıladığı parazitler ile insan ve diğer canlılara zarar vermektedir. Pirelerin yaratacağı olası risklerden korunmak için alanında uzman pire ilaçlama şirketleri ile anlaşmak gerekmektedir. Pire ilaçlama servisleri, donanımlı personelleri ile %100 garantili ilaçlama hizmeti gerçekleştirmektedir. Genelde tehlikeyi sezinlediğinde zıplama işlemini gerçekleştiren pireler, kendi boyunun iki yüz ile iki yüz elli katı uzaklığa kaçışları mümkün olmaktadır. Ayak yapılarındaki tırtıklar ile canlılara tutunma gerçekleştiren pireler bu işlemi çok rahat bir biçimde gerçekleştirmektedir.


Pireler Nasıl Çoğalır?

Pireler, hızlı bir üreme yapısına sahip asalak türlerindendir. Yumurtlama olgunluğuna gelebilmesi için iyi beslenmesi gerektiğini bilen pire, vücuduna göre büyük olan karnını tam doyurduktan sonra yumurtlamak için en uygun yeri seçmektedir. Pireler yumurtalarını çeşitli eşyaların arasına bırakır. Dar aralıklar, ulaşılması zor oyuklar, halı içleri vs. pirelerin yumurtalarını bırakması için oldukça elverişli ortamlardır. Bu nedenle pire istilasına uğrayan bir mekanın profesyonel bir müdahaleyle gerçekleşmesi gerekmektedir.

Bugün pek çok hastalığın yayılmasında pirelerin etkisi büyük derecede yer almaktadır. Yalnızca bir tek canlıdan beslenme gerçekleştiremeyen pireler canlıdan canlıya geçerek hastalıkların bir başka canlıya da bulaşmasına neden olmaktadır. Pireler, parazitin yanı sıra virüslerin canlıya geçmesinde de önemli rol oynamaktadır. Yaşam alanlarına bağlı olarak farklı isimlerle adlandırılmaktadır. Bunlar; insan piresi, kedi piresi, kum piresi, pamuk piresi ve köpek piresidir.

Kedi Piresi Nedir?

Kedi piresi küçük bir yapıya sahiptir. Dış ortamda gezinti yapan bir kedinin ev ortamına taşıdığı pireler, sıcak ortamın sağladığı koşullar ile birlikte çabuk üreme gerçekleştirir. Kedinin boynuna asılabilecek tablet ile pire ilaçlaması gerçekleşeceği gibi etrafa sıçrama olasılığı düşünülerek geniş çaplı olarak pire ilaçlama uygulaması yapılması da gerekmektedir. İlaçlama uygulamaları profesyonel kişiler tarafından uygulanmalıdır.

Köpek Piresi Nedir?

Köpek pireleri, kedi pirelerinden daha büyüktür. Köpeği sürekli olarak ısırarak kanını emen bu pire çeşidi köpek dışında yabani hayvanlarda da bulunur, bu hayvanlar; tilki, tavşan, domuz, sincap gibi hayvanlar olmaktadır. Köpek besleyenlerin genelde karşılaşabilecekleri bu pire çeşidinden korunma yolu olarak, öncelikle köpeklerin kontrolü sık yapılmalı, pire tespiti ile genel pire ilaçlama işlemi gerekmektedir.

Pamuk Piresi Nedir?

Pamuk kozası bulunan bitkilerde görülen pamuk piresi, besinini bu çeşit bitkilerden karşılamakta, bitkilerin taze filizlenmiş bölümlerini yemektedir. Tomurcuk kısımlarını da kemiren pamuk pireleri bitkilerin kurumasına sebep vermektedir. Pamuk piresinin varlığı tespit edildiğinde tek ilaçlama yeterli gelmemekte, pire ilaçlama şirketlerine periyodik ilaçlama yaptırmak gerekmektedir.

İnsan Piresi Nedir?

İnsan piresi en küçük pire çeşitlidir. Beslenme işlemini gerçekleştirirken, insanın vücut ısısına göre kendi ısısını ayarlayabilen insan piresi, ağzındaki keskin organı ile insan derisinin kesilmesine neden olmaktadır. Kesme işleminden sonra kan emişi gerçekleştiren insan piresi, daha sonra kendini güvenli bölgeye taşır. İnsan piresi, koltuk ve bacak aralarında, elbiselerin dikiş bölümlerinde, yaka altlarında, ceplerin dip kısımlarında ve saç aralarında görülen insan piresi, genelde kedi, köpek gibi evcil hayvanlar başta olmak üzere av hayvanları ve fare gibi hayvanlardan da bulaşabilmektedir. İnsan piresi diğer pire çeşitlerine göre kan emdikten sonra canlıyı terk etmektedir. İnsan piresi ısırma işlemini gerçekleştirdikten sonra kızarıklık, kabarma, kaşıntı ve yanma etkisi göstermektedir.

Parazit ve virüs bulaşmasında önemli derecede rol oynayan insan piresi ile mücadele mümkün oldukça erken dönemde yapılmalıdır. Bu açıdan pire ilaçlama firmaları tercihinde araştırma yapılmalı, konusunda deneyim ve birikimi olan firmalar seçilmelidir

Pire İlaçlama Nasıl Yapılır?

İlaçlama uygulamasında, ilaçlar pire türlerine özel olarak hazırlanmaktadır. Özel olarak hazırlanan pire ilaçları sayesinde kısa sürede başarılı sonuçlar elde edilir. Pire ilaçlamaları için en uygun yöntemlerden biri sıvı ilaçlama yöntemleridir. Sıvı ilaçlama, kokulu ve kokusuz olmak üzere ikiye ayrılmakta ve ilaçlanması gereken mekana göre içlerinden bir tanesi tercih edilmektedir. Kokulu ilaçlar daha çok kısa süreli çözümlerde uygulandığı için pire ilaçlamaları genellikle kokusuz ilaçlamalarla gerçekleştirilmektedir.

Kokusuz ilaçlar, buharlama ya da püskürtme tekniği ile uygulanmakta ve pire problemleri üzerinde kısa sürede sonuç oluşturmaktadır. Pireler, yumurtalarını ulaşılması zor olan bölgelere yerleştirdikleri için, sıvı ilaçlama uygulamaları, en dar aralıklara bile ulaşılmasında etkili rol oynamaktadır. Geniş ve dar alanlarda meydana gelen pire problemlerini kısa sürede ortadan kaldırmakta olan sıvı ilaçlar, insan sağlığı üzerinde olumsuz bir etki oluşturmamaktadır. Uygulanan bu ilaçlamalar, pire yumurtaları üzerine tek seferde bir etki oluşturmamaktadır. Bu nedenle profesyonel pire ilaçlama firmaları belirli aralıklarla düzenli olarak ilaçlama işlemini tekrarlamaktadır. Bu şekilde pire problemleri çok daha etkili ve çok daha kalıcı bir şekilde ortadan kaldırılmaktadır.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek