Hangi Hayvanlarda Pire Olur?

Hayvanlar ve insanlar yeryüzünde birbiri ile bağlantılı canlılardır. İkisinin de birbirlerine ihtiyaç duydukları noktalar vardır. Bu noktalar arasında ilgi ve sevgi yer almaktadır. Sokak ya da evcil hayvan ayırt edilmeksizin hepsi önemli ve yaşama hakkına sahiptirler.

Hayvan Sevgisi

Hayvan sevgisi dünyada karşılıksız olan sevgi türlerinden biridir. Karşılıksız sevgilerde ise tehlikeye yer yoktur. Evcil ya da sokak hayvanı fark etmeksizin, zarar verilmediği sürece hayvanlar kimseye zarar vermezler.

Zarar veren hayvanlar ise, genellikle insan elinden zarar gördüklerinin kanıtıdır. Korktukları için etkiye gerek duymadan hemen savunmaya geçebilirler. Sevgi ve ilgi dahilinde kimse kimseye kötü davranmamalıdır.

Pire Nedir?

Bazen nereden geldikleri belli olmayan minik canlılar vardır. Bu canlılar insan vücudunda genellikle saçta yer alır, hayvanların ise tüylerine karışmaktadır. Pire adı verilen bu minik canlılar ciddi kaşıntıya yol açarlar.

Göz ile kimi zaman zorla görülen bu canlılar, bulaşıcıdırlar. Bulundukları ortamlardan sıçrayış yapıp yer değiştirebilirler. Bu yüzden pire olduğunu bildiğimiz insan ya da hayvan tam temizlenmeden yakınlarında bulunmamalıyız.

Hangi Hayvanlarda Pire Olur?

Hayvanlarda pire oluşabilir ya da bulaşabilir. İnsanlardan hayvanlara ya da hayvanlardan insanlara bulaşabilirler. Pire bulaşan hayvanlar tüylü hayvanlar kategorisindedir. Köpek, kedi, tavşan ve kümes hayvanları pire taşıyabilirler. Kümes hayvanlarında yüksek oranla tavuklar pirelenir. Bunun yanı sıra fare, domuz, geyik ya da bazı kuşlarda da pire bulunabilir.

Tüylerin arasına yerleşen pireler hayvanları rahatsız ederler. Hayvanlar kaşınarak pireleri vücudun atmak isterler. Pireli hayvanların yanında olan başka hayvanlara da pire bulaşabilir. Hayvanlar ya da insanlar fark etmeksizin pirenin tedavisi de mevcuttur.

Hayvanlar Pireden Nasıl Kurtulur?

Pirelenen hayvanlar kaşıntısından belli olurlar. Sürekli kaşınan hayvanlar bir uzman kontrolüne götürülmelidir. Pire konusunda aşılar yapılmaktadır ya da damla şeklinde pire ilaçları da vardır. Evcil hayvanlar için pire aşıları bulunmaktadır. Genel olarak 2 doz olan bu aşılar, düzenli olarak yapılmaktadır.

Zamanında aşıların yapılması önem arz etmektedir. Pire aşısı olmayan hayvanlara ise genel olarak damla şeklinde tedavi uygulanmaktadır. Veteriner hekimler tarafından hayvana ensesinden yapılmaktadır. Bu damla hayvana uyuşukluk hissi vermektedir. Pire için kesin çözüm bunlardır.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek