Karınca ne yer? Karıncadan kurtulmanın yolları nelerdir?

Yuvaları toprağın altında olan karıncalar, zar kanatlı familyasına aittir. Dünya üzerinde en ilgi çekici hayvanlardan biri olan karıncalar, neredeyse Dünya üzerinde bütün yerlerde yaşamlarını sürdürebilirler. Karıncalar kendilerine özgü birçok özelliği bulunan hayvanlardır. İşte karıncalar ile ilgili diğer bilgiler:

Karıncalar Dünya Üzerinde Kaç Yıldır Var?

Yapılan araştırmalara göre karıncalar Dünya üzerinde yaklaşık olarak 100 milyon ile 130 milyon arasında değişen tarih aralığından itibaren vardır. Bulundukları yerlere göre çeşitleri bulunan karıncalar, ağırlıklarının çok daha fazlasını taşıyabilen canlılardır. Geçmişten günümüze kadar yaklaşık olarak 13-14 bin karınca türü yaşamıştır.

Karıncaların Büyüklükleri

Karıncalar insan gözü ile rahatlıkla görülebilen küçük canlılardır. Türlere göre karıncaların boyutları da değişkenlik göstermektedir. Çok küçük karınca türleri olduğu gibi çok büyük olan karınca türleri de vardır. Fakat ortalama olarak bir karıncanın boyu 1 santimetreden daha azdır. Yine ortalamak olarak bir karıncanın boyutları 0,50 ile 0,75 arasında değişmektedir.

Karıncalar ağırlıkları itibari ile yine çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Genel olarak bir karıncanın ağırlığı yaklaşık 4 miligram civarındadır. Tabi ki türlere göre bu durum değişmektedir. Karıncaların 13 bin ile 14 bin civarında türe sahip olduğu düşünülürse bu ağırlık miktarı ortalama bir değerdir. Bazı karıncalar bu ağırlıktan yaklaşık olarak 5-10 kat daha fazla ağırlığa sahiptir.

Karıncalar Ne Kadar Ağırlık Taşırlar?

Karıncalar belirli bir sıra halinde yiyeceklerini yuvalarına taşırlar. Yiyeceklerini yuvalarında muhafaza eden karıncalar, yiyecek bulma ve taşıma konusunda oldukça dikkatli davranırlar. Kendi ağırlığından ve vücut ebatlarından daha büyük yiyecekleri taşıdıklarını bildiğimiz karıncalar, yapılan araştırmalara göre kendi ağırlıklarından ortalama olarak 50 katı daha ağır yiyecekler taşıyabilmektedir. Kendisinden 50 kat daha ağır bir yükü tek başına taşıyabilen karıncalar, güçleri yetmediği zaman koloni biçiminde yüklerini taşırlar.

Karıncaların Gözleri ve Ayakları

Karıncalar toplamda 6 adet ayağa sahiptir. Gözleri ise birçok hayvanda bulunan petek gözlerdir ve bu gözler çok sayıdadır. Petek gözler çok sayıda göz ağlarından oluşan bir yapıya sahiptir ve sadece hayvanlarda görülür. Karıncalar petek gözlerine rağmen çok iyi görmezler. Hatta gün yüzü görmeyen sürekli yer altında yaşayan karınca türlerinin görme yetileri kaybolmuştur ya da çok az oranda görmektedirler.

Karıncalar Nerede Yaşar?

Karıncalar, buzlu kutup bölgelerinde yaşayamazlar. Buzlu kutup bölgeleri haricinde Dünya üzerinde her alanda yaşayabilirler. En çok sevdikleri yerler tropikal bölgelerdir. Sonbahar mevsiminde yuvalarının donmayan kısımlarına geçen karıncalar, kış mevsimini uyuşmuş bir şekilde tamamlarlar. Karıncaların erkekleri ve dişileri kanatlı olup işçi karıncalar kanatsızdır. Kraliçe karıncalar yaklaşık olarak 15-20 yıl civarında yaşarken işçi karıncalar 5-10 yıl civarında yaşamaktadırlar. Erkek karıncalar zifaf uçuşundan sonra öldükleri için ortalama olarak 5-6 ay yaşarlar.

Karıncaların Düşmanları

Karıncaların doğal ortamda birçok düşmanı bulunmaktadır. Düşmanlarından en önemlisi ve en tehlikesi yine karınca türlerinden bir tanesidir. Koloni savaşları yüzünden birçok karınca yine kendi türünde olan karıncalar yüzünden ölür. Bunların haricinde ismini karıncadan alan karıncayiyen, karıncaların en büyük düşmanlarından bir tanesidir. Ayrıca sürüngenler ve kurbağalarda karıncalar için tehlike arz eden diğer canlı türleri arasındadır.

Koloniler halinde yaşayan karıncalar birbirlerini takip ederler ve düzenli olarak günlük hayat içerisinde ki işlerini hallederler. Birbirlerini salgıladıkları koku sayesinde kaybetmezler ve birbirlerini takip ederek organize olurlar.

Karıncaların Özellikleri

Karıncalar Antarktika ve Grönland dışında bütün yerlerde yaşamlarını sürdürebilirler.

Karıncalar çok sayıda koloni ve topluluklar halinde yaşamlarını sürdürürler. Kolay bir şekilde birbirleri ile organize olabilen karıncalar, birbirlerini takip ederek yaşamlarını devam ettirler.

Yaşam tarzları bakımından arılarla benzerlikleri bulunmaktadır. İşçi karıncalar, kraliçe karıncalar da bu tür de mevcuttur.

Karınca kolonilerinin büyük çoğunluğu işçi karıncalar ve asker karıncalardan oluşmaktadır. Kraliçe karıncalar koloni içerisinde oldukça az sayıdadır.

Karıncalar birçok renkte olabilmektedir. Ama birçoğunun rengi kırmızı ve siyahtır.

Karıncalarda bulunan dış iskelet, gövdeyi koruma ve kaslarının birbiri ile bağlanması görevlerini üstlenir.

Karıncaların dış iskeletinde delikler bulunmaktadır. Bu delikler sayesinde oksijen ihtiyacını karşılayan karıncalarda akciğer organı bulunmaz.

Karıncalarda bulunan antenler, karıncaların algılamasını sağlar.

Kafataslarında bulunan çeneleri ile yiyeceklerini taşıyan karıncalar yuvalarını yapıp kendilerini savunurlar. Hatta çeneleri ile bazen insanları ısırabilir ve acı verebilirler.

Her bir kolonide bir tane kraliçe karınca bulunur ve diğer karıncalar kraliçeyi korumak için her şeyi yaparlar.

Karıncaların Bilinmeyen Yönleri

Tarımı ilk defa kullanan canlı olma özelliğini taşıyan karıncalar, yuvaları içerisinde belirli alanlarda fungus yani mantar yetiştirirler.

Kendi içinde ordu kuran karıncalar koloni oluşturur ve bazen koloniler arasında savaşlar olur.

Bazı karınca türleri yemek bulma aşamasında ilk olarak öncü karıncaları gönderirler. Öncü karıncalar yemek ararken gittiği yollara koku molekülleri bırakırlar. Koku molekülleri sayesinde yemek için gidilen yolu bulmakta güçlük çekilmez.

Kendi ağırlığının yaklaşık olarak 50 katını taşıyan karıncalar, küçük olmalarına rağmen oldukça güçlü hayvanlardır.

Karınca ile Nasıl Mücadele Edilir?

Karıncalar özellikle yaz aylarında evlere girer ve her yerden çıkabilir. Doğada sürü halinde gezen karıncalar yiyecek bulmak için evlere girmektedir. Karıncalar koloni halinde yaşarlar ve toplu bir şekilde gezerler. Evde karıncadan kurtulmanın en etkili yolu karınca yuvasını bulmaktır. Karıncalar yuvalarını genellikle evlerin dışına yapar nadir durumlarda evin içinde olur.

Evde karınca ile mücadelenin doğal yolları nelerdir?

Takip edin: Karıncalar yuvalarına yiyecek taşır ve yuvalarını bulabilmek için yol üzerinde izler bırakır. Bu izleri sabunlu su ile temizlerseniz yollarını kaybetmelerini sağlayarak çözüm bulmuş olursunuz.

Sıklıkla Temizlik yapın: Ev temizliği karıncalardan kurtulmak için veya karıncaların gelmemesi için çok önemlidir. Mutfağınızı temiz bırakın. Yerde ekmek kırıntısı bırakmayın. Açıkta karıncaların ilgisini çekecek yemek malzemesi bırakmayın.

Girmelerini Engelleyin: Karıncalar evlere çatlak, kapı altıkları vb. yerlerden girer en ufak bi açıklık bulsa bile oradan eve sızabilir. Bu yüzden evinizin çatlak vb. açıklıklarını onarın.

Doğal Yöntemleri Deneyin: Karıncaların girdiği noktalara veya görüldükleri yerlere nane yağı, sarımsak, kahve telvesi, tarçın, kırmızı biber, defne yaprağı, mısır unu koyabilirsiniz. Ayrıca talk pudrası, tebeşir, toz kömür ve toz temizleyicide karıncalar için etkilidir.

Mutlaka Elma Sirkesi Kullanın: Elma sirkesi bir çok şeye iyi geldiği gibi keskin kokusu ve etkili formülü ile karıncalar ile mücadelede de kullanılmaktadır. Elma sirkesini suyla karıştırın ve bir spreye koyarak karıncaların olduğu bölgelere veya karıncaların üzerine sıkın.

Dehidrayon yöntemini deneyin: Kızarma yağı ile bulaşık deterjanını birleştirin ve karıncaların üzerine püskürtün. Kızartma yağı karıncanın hareketini engellerken bulaşık deterajanı ise karıncayı dehidrasyona ugratacaktır.

Pudra şekeri ve Kabartma tozu karışımını deneyin: Pudra şekeri ve kabartma tozunu karıştırın ve karıncaların bulunduğu bölgeye az az bırakın. Karıncalar tatlı olması sebebiyle pudra şekerin çok sever fakat kabartma tozu karıncaların sindirim sistemini bozarak ölmelerini sağlar bu şekilde karıncalardan kurtulabilirsiniz.

Karınca tebeşiri kullanabilirsiniz. Karınca tebeşirleri de karıncalardan kurtulmak için etkili bir yöntem olabilir.

Yukarıdaki doğal yöntemler çözüm olamadı veya karıncalar ile artık baş edemiyorsanız kimyasal ilaçları deneyebilirsiniz. Kimyasal ilaçları kullanırken çok dikkat etmelisiniz. Ayrıca ilaçlama şirketleri ile iletişime geçerek evinizi kimyasal olarak ilaçlama yöntemini deneyebilirsiniz

 

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek