Köpek Piresi Nasıl Geçer?

Hangi ırka mensup olursa olsun fark etmez, köpek piresi nasıl geçer? Sorusu hayvan sahiplerinin çoğu zaman cevabını almak adına araştırmalarını gerçekleştirdikleri sorulardan bir tanesi. Pire olarak adlandırılan böcek kan emici olup oldukça zararlıdır.

İnsanlara nazaran hayvanlarda çok daha sık şekilde görülebilen pirelerin hayvanların üzerinde yer almalarındaki en büyük etkenlerden biri ise uzun tüy yapısına sahip olmalarıdır. Genel olarak pire, kan emmeye başlaması sonrasındaki ikinci gün ile beraber yumurtlamaya başlayarak çoğalır.

Pirenin ortaya çıkarttığı yumurtalar gerek köpeğin uyuduğu gerekse dolaştığı her yerde görülebilir. Pirelerin çok kısa süre içerisinde yumurtadan çıkması ve çoğalması gerek köpekler gerekse insanlar için ciddi tehdit olarak algılanır.

Köpeklerde Pire Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Köpekte pirelerin olup olmadığını anlamak sahipleri için oldukça kolaydır. Bunun için köpeğin incelemesi ve aşağıdaki belirtileri gösterip göstermediğini anlamak yeterlidir.

  • Köpeğin yoğun şekilde kaşınmaya başlaması.
  • Derisinde kızarıklık ve tahriş görüntüsü.
  • Kaşınmanın artması ile beraber köpeğin tüylerini ısırıp koparma eğilimi göstermesi. Bu durumun ortaya çıkması, kaşıntının köpek için dayanılmaz düzeylere çıkmış olduğunu gösterir.
  • Pirelerin devamlı olarak ısırmasından dolayı köpeğin huzursuz ve uykusuz olması. Bu süreçte köpek isteksiz ve mutsuz bir yapıya sahip olurken uyumakta da zorlanır.

Var olan bu belirtiler köpekte pire olduğunu gösterir. Ve kısa sürede soruna daha da büyümeden müdahale edilmesi gerekir.

Köpeklerde Pireler Neden Ortaya Çıkar?

Hayvan sahiplerinin köpek piresi nasıl geçer? Sorusunu cevaplamadan önce pirelerin köpeklerine nasıl geçtiğini bilmesi önemlidir. Bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi, köpeğin diğer hayvanlar ile temas halinde olmasıdır. Hayvanların kalabalık halde dolaşması sonucunda pireler kolaylıkla diğerlerine bulaşarak çoğalır.

Köpeklerin Pire Sorununu Gidermek İçin Neler Yapılabilir?

Pire ve kene tasması, köpeklerde pirenin geçmesi adına kullanılabilen ürünlerdir. Özel olarak hazırlanmış olan bu tasmalar, pirelerin köpeklerden uzaklaşmasını sağlar.

Pire şampuanlarının ve taraklarının kullanımı da yine pirelerin kısa bir süre içerisinde ölmesine yardımcı olur. Düzenli olarak köpeklerin bu şampuan ve tarak ile temizlenmesi sonucunda pireler tüylerden uzaklaştırılır.

Pire tozları ve şampuanları çoğu zaman köpek piresi nasıl geçer? Sorusu için öncelikli olarak alınan cevaplardan bir tanesidir. Lakin bu sprey ve tozlar kimi köpeklerde alerjiye sebebiyet verebilir. Bunun olmaması adına kullanım öncesinde veteriner hekime danışılmalı ve alerji testi yaptırılmalıdır.

Köpeklerde Pire Önlenebilir Mi?

Köpeklerde pire oluşumunu engellemek adına üzerinde durulması gereken önemli detayların başında, köpeklerin sık bir şekilde temizlenmesi ve diğer köpekler ile dikkatli şekilde bir araya getirilmesi gelmektedir.

Pire olduğu düşünülen köpekler ile sağlıklı köpeklerin yakınlaşması aşamasında dikkatli olmak gerekir. Bununla beraber köpeğin tüyleri sık şekilde kontrol edilmesi ve pirelerin ilk olarak görüldüğü zamanlarda gerekli müdahaleler yapılmalıdır.

Köpeklerin Pire Sorunu Giderilmezse Neler Olur?

Köpeklerde ortaya çıkan pirelerin giderilmemesi sonrasında kansızlık başta olmak üzere çeşitli hastalıklar kendini gösterebilir. Kaşıntı ve köpeklerin tüylerini devamlı şekilde yalaması, tüylerin dökülmesine sebebiyet verir.

Köpeklerin kaşıma esnasında derilerini çiğnemeleri sonucunda ise ortaya çıkan açık yaralar enfeksiyon kapabilir. Bunların olmaması adına köpeklerde pirelerin fark edildiği anda çözüm sürecine girilmesi gerekir.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek