Hayvanlarda Titreme Neden Olur?

Canlılarda titreme birçok hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Titreme denilen olay sinirsel bir geri bildiridir ve bu bildiri tek başına bir anlam ifade etmez. Mutlaka altında yatan çok daha ciddi bir sebep bulunur. Bu yüzden canlıyı iyi analiz etmek hayati öneme sahiptir.

Canlılar Neden Titrer?

En bilindik sebepler arasında heyecandan titreme durumu vardır. Özellikle pozitif bir heyecan durumuyla karşı karşıya kalan canlı, muhtemelen bu duruma titreyerek tepki verecektir. Aynı zamanda bu durumda hayvan çok daha fazla hareket edebilir ve heyecanını belli edebilir. Hâl böyleyken endişelenecek pek bir şey yoktur çünkü bir süre sonra titreme olayı geçecektir.

Fakat bu durum yalnızca heyecanla sınırlandırılamaz. Titremenin birçok sebebi vardır. Bunlar arasında; korku, kas yorgunluğu ve zayıflığı, stres, yaşlılık, düşük kan şekeri ve belli başlı hastalıklar sayılabilir. Çoğu durumda tıbbi bir yardıma ihtiyaç duyulmadan canlı kendi kendine atlatabilirken eğer titremenin sebebi hastalıksa mutlaka bir veteriner hekimden destek almakta fayda vardır.

Titreme Nasıl Önlenir?

Önleme durumu titremenin altında yatan nedene göre şekillenir. Canlıyı sıcak tutmak, sağlık kontrollerini aksatmadan yaptırmak, günlük düzenli bir şekilde egzersizle canlının vücudunu desteklemek ve yediği besinlerin bozuk olup olmadığını kontrol etmek olarak sıralanabilir.

Canlıda yemekten hemen sonra titreme başlıyorsa tıbbi destek almak önemlidir. Bu titremenin asıl kaynağı GTS veya enfeksiyon bile olsa mutlaka bir veteriner hekime götürülüp kontrol edilmesinde fayda vardır.

Titremenin Tedavisi

Tedavi için ilk olarak hayvanlar düzenli bir şekilde aşılarını olmalıdır. Eğer herhangi bir iç veya dış parazit şikayetleri bulunuyorsa öncelikle bu durum çözülmelidir ve ardından asıl tedaviye geçilmelidir. Çoğu kez titreme kendiliğinden geçen bir durumdur.

Fakat herhangi bir hastalığın belirtisi olarak bu durum geliştiyse tam teşekküllü bir veteriner kliniğinde canlının kontrollerinin yapılması gerekmektedir.

Bu kontrollerde genellikle canlıdan kan testi, dışkı testi veya idrar testi gibi testler istendikten sonra hayvan dostunuzun tanısı koyulup gerekli tedavi yöntemleri uygulanacaktır. Burada size düşen en önemli görev ise tedavi ardından canlıya temiz bir ortam sağlamak ve yediği, içtiği besinleri kontrol ederek vermek olacaktır.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek