Tesbih Böcekleri Nasıl Yok Edilir? Tesbih Böcekleri ile mücadele

Tesbih böcekleri, her ne kadar böcek olarak adlandırılsalar da aslında böcek değillerdir. Bir tür karada yaşayan kabuklu olan tesbih böceklerinin Türkiye’de iki türü görülmektedir. Bunlar P. scaber ve Porcellio laevis türleridir. Peki, tesbih böcekleri ile ilgili diğer detaylar nelerdir? İşte ayrıntılar:

Tesbih Böceği Nedir?

Tesbih böcekleri, tehlike anında yusyuvarlak oldukları için bu adı almışlardır. Kendilerini tanımadıkları ya da güvende hissetmedikleri ortamlarda yuvarlak bir şekilde kapatan tesbih böcekleri yuvarlanabildikleri kadar yuvarlanarak bulundukları ortamı terk ederler. Hem suda hem de karada yaşayabilen bu canlı türü, yedi çift bacaklı kabuklu takımı içerisinde yer alır. Dünya üzerinde yaklaşık olarak 300 milyon yıl önce fosillerine rastlanan tesbih böceklerinin çeşitleri ve kendilerine özgü özellikleri vardır.

Tesbih Böcekleri Nerede Yaşar?

Nemli ve rutubetli alanları yaşama alanları olarak tercih eden tesbih böcekleri, bahçe gibi yerlerde bulunurlar. Vücutlarında su tutamadıkları için nemli ve rutubetli alanları tercih eden böcekler, bahçe gibi yerler uygun değilse yaşam alanı olarak bodrum katları veya tavan aralarını seçebilirler. Örneğin, tesbih böcekleri için bir bahçe, hava şartları bakımından onların yaşaması için uygun değilse kendilerini kurtarmak adına bodrum katı veya tavan araları gibi yerleri seçebilirler.

Bu gibi durumlarda da besin bulmak için evlerin mutfaklarına girebilir, hatta bu tür yerleri istila edebilirler. Bu durumda yapılması gereken ilk şey istilayı engellemektir. Ama unutulmaması gereken bir nokta vardır: Tesbih böcekleri kapalı alanlarda ve nemsiz ortamlarda uzun süre hayatlarını sürdüremezler. Evlere genel olarak kapı veya camlardan giren tesbih böceklerinin evin nemli bölümleri doğal yaşam alanları değildir.

Tesbih Böceği Yaşam Döngüsü

Tesbih böceklerinin çiftleşme zamanları mart ve nisan ayı başta olmak üzere bir yıl boyunca olabilir. Dişi tesbih böcekleri yumurtaları kuluçkaya yine kendi vücutları içerisinde bulunan, sıvı dolu bir kesede yatırırlar. Kuluçka dönemi süreci 3 ile 7 hafta arasında değişen zaman dilimleri arasında olur. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra, dişi tesbih böceklerinin sıvı dolu kesesinin içinde kalmaya devam ederler. Yumurtadan çıktıktan sonra sıvı dolu kesenin içerisinde kalma yaklaşık olarak 2 ay sürer.

Çünkü ancak 2 ayın sonucunda kendilerine bakabilecek düzeye gelirler. Genç tesbih böcekleri, annelerinin keselerinden çıktıktan sonra genellikle bir yıl içerisinde büyürler ve yetişkin hale gelirler. Dişi tesbih böcekleri 3 yıla kadar yaşayabilir ve yaşadıkları yerin durumuna bağlı olarak yılda iki kez olmak üzere 30-40 yumurtaya sahip olabilirler.

Tespih Böcekleri Ne ile Beslenir?

Düz ve oval biçiminde olan tesbih böceklerinin boyu yaklaşık olarak 1 cm’dir. Tesbih böceklerinin yedi çift ayakları, iki çift antenleri ve kuyruk biçiminde uzanan iki tane uzantıları vardır. Yaşamlarının büyük çoğunluğunu nemli yerlerde geçiren tesbih böcekleri, dış ortamda ağaç kütüğü ve çöp kutuları gibi yerlerin altına gizlenir. Organik atıklar ve çürüyen bitkiler ile beslenirler ve genellikle yiyecek bulmak için de geceleri harekete geçerler.

Tesbih Böceği Davranışı ve Alışkanlıkları

Tesbih böcekleri vücutlarında su tutamazlar ve bu yüzden yaşamlarının çoğunu nemli yerlerde geçirirler. Evlerin içerisine kapı veya pencerelerden giren tesbih böcekleri, evlerin nemli yerlerini ve bodrum katlarını tercih ederler. Evin tüm alanında özellikle de gece vakitlerinde dolaşabilen tesbih böcekleri garaj ve depo gibi yerlerde de sıklıkla görülürler.

Tesbih Böcekleri Nasıl Yok Edilir?

Tesbih böceklerini yok etmek için ilk önce nerede yaşadıklarını bulmak gerekir. Tesbih böceklerinin yaşam alanları bulunduktan sonra bu aşamada bazı botanik ilaçlar kullanılabilir. Ama bu ilaçlar doğru uygulanmadığı zaman bahçeye ve bitkilere zarar verebilir. Bu yüzden uzman kişilerden yardım almak gerekebilir. Bu konuda araştırmalar yaparak firmalara ve uzman kişilere ulaşabilir, doğru ve hızlı çözümlerden yararlanabilirsiniz. Bunun haricinde sizin de almanız gereken bazı önlemler vardır.

Tesbih Böceği ile Mücadele

Tesbih böcekleri ile baş etmenin en etkili yolu saklandıkları yerlerin temizlenmesidir. Saklanabilecekleri nemli ortam kalmayan tesbih böcekleri oradan uzaklaşacak veya ölecektir. Bu konuda ev sahiplerinin dikkat etmesi gereken noktalar şunlardır:

Yakacak odun veya kütük gibi malzemeler evden uzağa götürülmeli ve yüksek yerlerde muhafaza edilmelidir.

Tesbih böceklerinin saklanmak için kullandığı ağaç kütüğü, tahta ve taşlar evden uzaklaştırılmalıdır.

Ekili alanlarda kuru otlar temizlenmeli ve kesilen çimler atılmalıdır.

Evin civarında kuru ot ve yapraklardan arındırılmış bir bölge oluşturulmalıdır. Bu bölge yaklaşık olarak 15 ile 30 cm genişliğinde olmalıdır. Böylelikle tesbi böcekleri ve diğer zararlı böceklerin yuva yapması engellenecektir.

Dış kapıların düzgün bir şekilde kapatıldığından emin olunmalıdır. Bu gibi durumlarda ev içerisinde pencere yalıtım bantları, kapı altı süpürgelikleri kullanmak yararlı olacaktır.

Döşeme altı boşluklarda yine tesbih böceklerinin giremeyeceği şekilde kapatılmalı ve onarılmalıdır.

Evin yakınlarında nemli bir ortam oluşmuşsa bu durumda ağaç dallarının ve bodur ağaçların budanması gerekebilir.

Bodrum katlarında su yalıtımı kullanmak rutubetli ortamın gitmesini sağlayabilir.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek