Kalorifer Böceğinden Korunmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Hamam böceği türleri arasında yer alan ve Alman böceği olarak da bilinen kalorifer böcekleri, sarımtırak kahverengi renklerdedir. Yaklaşık olarak 10 ile 15 ay arasında yaşamaktadırlar ve Türkiye’de de yaygın olarak görülürler. Peki, kalorifer böcekleri ile ilgili diğer detaylar nelerdir? İşte ayrıntılar:

Kalorifer Böceği Nedir?

Kalorifer böcekleri birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan ve yetişkin oldukları zaman yaklaşık olarak 1-2 cm uzunluğunda olabilen canlı türleri arasındadır. Hamam böceklerinin türleri arasında yer alan kalorifer böcekleri pek çok bölgede yaygın olarak yaşamlarını sürdürmektedir. Evlerimizde karşılaşabileceğimiz kalorifer böceklerinden kurtulmak için bazı yöntemler bulunmaktadır.

Kalorifer Böcekleri Nerelerde Yaşar?

Dünya genelinde birçok bölgede yaşamlarını sürdürebilen kalorifer böcekleri çoğunlukla nemli, karanlık ve sıcak yerleri tercih eder. Bunların yanı sıra kolayca saklanabilecekleri yerler onlar için en iyi yerlerdir. Özellikle evlerimizde de karşımıza çıkan kalorifer böcekleri mutfak, banyo gibi alanları tercih ederler. Elektrikli cihazların motor bölümlerinden mutfak tezgahlarının altına, dolap içlerinden duvarda oluşan çatlak ve yarıklara kadar birçok alanda kalorifer böcekleri ile karşılaşmak mümkündür. Ayrıca gemi ve restoran gibi yerlerde kalorifer böceklerinin yaşam alanlarıdır.

Kalorifer Böceği Neden Olur?

Evlerde oluşabilecek olan kalorifer böcekleri birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Evde görülen kalorifer böceklerinin nedenleri şunlardır:

Kanalizasyon borularından sızıntılar oluşması, eve, dışarıdan getirilen alışveriş poşetleri veya eve getirilen eşyalar gibi nedenlerden dolayı evlerde kalorifer böcekleri olabilir. Kalorifer böcekleri insanların yediği ya da yemediği her türlü şeyle beslenir. Ev içerisinde gezinerek bulundukları yerlere salya ya da dışkı bırakan bu canlı türleri insanları ısırmaz. Ancak gıdaların üzerine bıraktıkları salgılar nedeniyle hastalıklara sebep olabilir. Dizanteri, astım ve mantar hastalıkları kalorifer böcekleri yüzünden ortaya çıkabilir.

Kalorifer Böcekleri Nasıl Çoğalır?

Nemli ve sıcak ortamları seven kalorifer böcekleri, yaşam alanları olan ortamlarda yumurtlama ile çoğalmaktadır. Tek seferde yaklaşık olarak 200 tane yumurta bırakabilen kalorifer böceklerinin yumurtaları 18 gün içerisinde gelişimini tamamlamaktadır. Daha sonra ise gelişen böcekler, kalorifer böceği şeklinde adlandırılan türe dönüşmektedir. Bir kalorifer böceği yaklaşık olarak 10 katlı bir binayı bir gece içerisinde dolaşabilir. Gün içerisinde 4,5 kilometreye kadar yol alabilen kalorifer böcekleri, çok hızlı hareket etmektedir.

Kalorifer Böcekleri Zararlı Mıdır?

Kalorifer böcekleri çok zararlı değildir ve insanlara doğrudan zarar vermez. İnsanları ısırmayan kalorifer böcekleri özellikle insanların ağzından ya da burnundan girerek hastalanmalarına sebep olmaktadır. Eğer kulaktan ya da burundan girme gibi bir durum olmamışsa, kalorifer böcekleri sadece görüntüleri sebebi ile insanlara rahatsızlık vermektedir. Kulaktan ya da ağızdan vücuda giren kalorifer böcekleri insanlar için büyük tehlike arz etmektedir.

Bu yüzden böyle bir durum ile karşılaşıldığı zaman hemen hastaneye ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Üzerinde mikrop taşıyan kalorifer böcekleri, mutfakta ve yiyeceklerin üzerinde özellikle geceleri dolaşmaktadır. Bu yüzden açıkta bir yiyecek bırakılmamalı ve yiyeceklerin üzeri mutlaka örtülmelidir. Kalorifer böceklerinin temas ettiği yiyecekler, vücudu enfeksiyonlara karşı açık hale getirir ve hastalıklara sebep olur.

Kalorifer Böceğinden Kurtulma Yolları

Kalorifer böcekleri kısa süre içerisinde çok çabuk bir şekilde çoğalırlar. Tek seferde yaklaşık olarak 200 yumurta bırakabilen kalorifer böceklerinden kurtulmak için öncelikle profesyonel bir yardım alınması önemlidir. Ev sahiplerinin uygulayacağı yöntemler kalorifer böceklerinin tamamını yok etmede etkili olmayabilir. Bu yüzden bir böcek ilaçlama firmasından ya da profesyonel kişilerden mutlaka yardım alınmalıdır. Yapılacak kontrollerin ardından belirlenen alanlarda bulunan kalorifer böcekleri tam anlamı ile yok edilebilir. Eğer gerekli ise ilaçlamalar iki defa yaptırılabilir. Bunun haricinde jel ilaçlama yöntemi de bu tür canlıları yok etmek amacı ile uygulanmaktadır.

Kalorifer Böceğinden Korunmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Kalorifer böcekleri evlerde bulunan deliklerden, sızıntılardan, eve dışarıdan getirilen eşyalardan ve kapı, pencere gibi açık yerlerden girer. Bu yüzden yapılması gereken ilk şey özellikle yaz aylarında sıkça açılan pencerelere koruyu teller takmaktır.

Tahta aralarında oluşan açıklıklar, dolap altları, duvar delikleri, kıyı ve köşe kısımlar kalorifer böceklerinin yaşam alanlarıdır. Bu yerlerin kapatılması, böceklerin kendilerine alan bulmasını ve orada bir yuva yapmasını engelleyecektir. Sarımtırak bir renge sahip olan kalorifer böcekleri çok hızlı bir şekilde üredikleri için görüldükleri anda mutlaka müdahale edilmeli ve ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama, jel yöntemi ile birlikte uygulandığı zaman daha etkili sonuçlar ortaya çıkacak ve bu yönteme maruz kalan kalorifer böcekleri yuvasına gider gitmez ölecektir.

Yuvasında ölen kalorifer böceklerini yiyen diğer böcekler de ölür ve böylece tüm böceklerden kurtulmuş olunur. Böceklerin tamamının ölmesi zaman alacağı için ilaçlanan oda kapalı tutulmalı, kapı ve pencereler sıkıca kapatılmalıdır. Ayrıca mutfak alanlarını da çok seven kalorifer böceklerinden kurtulmak için açıkta yiyecek bırakılmamalı, yiyeceklerin mutlaka üzeri örtülmelidir. Aksi taktirde yiyeceklere bulaşan böcek salgıları insanların hasta olmasına neden olabilir.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek