Gümüş Böceği nasıl yok edilir? Gümüş Böceği hakkında bilgiler

Kağıt zararlısı olarak da bilenen vücutları gümüşümsü bir renk ile kaplı olan ve genellikle evlerde yaşayan bir böcek türüdür. İsmini vücudunu kaplayan kılların renginden almaktadır. Gümüş böceği gümüşçün, gümüşcük, gümüşcül olarak da adlandırılmaktadır.

Gümüş Böceği Nedir?

Gümüş böceği, 12-19 mm uzunluğunda, gözyaşı şeklinde olan Family Lepismatidae olarak adlandırılan bir böcektir. Yetişkin gümüş böceklerinin boyları 14-20 mm uzunluğundadır. Kalın olan kafasında iki adet anten bulunmaktadır. Küçük omurgasız hayvanlardan olup kanatları bulunmamaktadır. Bedeni üçgen, kafa ve göğüs kısmı geniş bir türdür. Gümüş böceğinin derisi katmanlıdır ve toplamda 8 adet ayağı bulunmaktadır. Dişileri günde ortalama türüne bağlı olarak 100-150 arasında yumurta bırakabilirler. 20-25 C derece sıcaklık ve % 50-60 oranında nem içeren ortamlarda gelişirler. Ömürleri 3 yıl kadardır. Arka bölümünde 3 adet uzun kalın sert kıl bulunmaktadır.

Gümüş Böceği Hakkında Bilgiler

Birçok ortamda yaşayabilen gümüş böceği çatı bölmeleri, zemin ve bodrum katları, mutfak ve banyo gibi ışığın az bulunduğu (gözleri ışığa karşı hassas olduğu için) karanlık ve nemli alanlarda yaşarlar. Özellikle kağıt ürünleri ve nemli giysiler içinde yaşamayı tercih ederler. Gümüş böceği su içmeden ve besin almadan haftalarca yaşayabilirler. Şeker, nişasta ve karbonhidratlar besin kaynaklarının başında gelir. Keten giysiler, kitaplar, kumaşlar, koliler, duvar kağıtları ipek ve ölü böcekler en sevdikleri yiyecek kaynaklarıdır. Ayrıca proteinle besinleri de yemektedirler. Kendi türü ile birlikte ölü böcekler gümüş böceklerinin besinleri arasında yer alır. Bu böcekler fark edilmeyecek kadar çok küçük dışkı bırakırlar. Hareket ederken yan yan gitmektedirler.

Gümüş Böceği Nasıl Ürer?

Gümüş böcekleri çiftleşme öncesi birçok farklı hayvan türünde de görülen çeşitli hareketlerde bulunurlar. Çiftleşme öncesi yapılan bu hareketlere aşk dansı denilmektedir. Dişi gümüş böcekleri, erkek böceklerin bıraktıkları spermleri, yumurta borusuna alarak çoğalırlar. Yumurta sayıları böceğin alışkanlıklarına göre değişiklik göstermektedir. Türlerin bazıları günde birkaç yumurta yaparken, bazıları 100-150, bazı türler ise 3 haftalık dönem içerisinde ancak yumurtlayabilmektedir.

Gümüş Böceği İnsanlara Zarar Verir Mi?

Hayvan ve insan kanı ile beslenmeyen bir böcek türü olan gümüşçünler zehirli bir türde değildir. İnsanları sokması ya da ısırması gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak Gümüş böcekleri varlığı ile insanlara zarar verirler. Evde ve işyerinde bulunan kullanım eşyalarına zarar vermektedirler. İnsan yiyecekleri içinde tehlikelidirler. Gümüşçünlerin ofis, arşiv ve kütüphane gibi yerleri istila etmeleri söz konusudur.

Gümüş Böceği Nasıl Tespit Edilir?

Gümüş böceği küçük yapılı olduğundan tespit etmek kolay değildir. Bu böcekler delik ve çatlaklardan evlere girebilmektedir. Yumurtalarını duvar çatlakları ve duvar diplerine bırakırlar. Ayrıca garaj ve bodrum katlarında bulunan kutu ya da kolilere yuva yaparak da evlere girebilmektedirler. Sıcak ve nemli havaları sevdikleri için sonbahar ve yaz mevsimlerinde daha çok görülürler. Gümüş böcekleri yaşam alanlarında bıraktıkları ve çok küçük bibere benzer dışkıları ile kendilerini belli ederler. Lavabo, banyo, mutfak ve atık su gider boruları çevresinde toplanarak kendilerini gösterirler. Ayrıca toprak yüzeyler ve dış ortamlar da bu böceklerin ana yaşam merkezleri arasındadır.

Gümüş Böceğinin Zararları Nelerdir?

Gümüş böcekleri insanlar için çok yüksek riskler oluşturmamakla birlikte hassas insanlarda ve çocuklarda alerjiye sebep olabilirler. Bu türün varlığı başka böcek türlerinin evlere ve iş yerlerine girmesine sebep olur. Böcek yiyerek beslenen diğer canlıları ortama çekmektedirler. Dolaplar, kağıtlar ve kumaşları ısırdıklarından dolayı delikler açabilmekte ve kemirdikleri yerlerde sarı lekeler bırakırlar.

Gümüş Böcekleri Nasıl Yok Edilir?

Gümüş böcekleri, geceleri hareket ederler. Bu böcekler çok hızlı hareket ederler. Çok hızlı bir şekilde çoğalabilen bu canlılar ketum olup, çoğalmaları gözlerden kaçarak devam edebilir ve zamanla istilaya sebep olabilirler. Beslenme alışkanlıkları ile giysileri ve kağıtları tahrip ederler. Gümüşcünlerin istilalarına çamaşırhanelerde, mutfaklarda, banyolarda, çatı katları ve bodrumlarda rastlanılmaktadır. Böceğin larvaları nemli ortamlarda çok hızlı gelişmektedir. Dolayısıyla bu zararlının istilasının önlenmesinin en iyi yolu ortam benimin kontrol altına alınmasıdır.


Ev, ofis ve işyerlerinin bodrum ve zemin katlarında silikon siperlikler kullanılmalı döşeme altı boşluklarda menfezler açılmalıdır. Ev ve işyerlerinde bulunan delik, boşluk ve çatlaklar uygun malzeme ile kapatılmalıdır. Ev temizliği sık ve iyi yapılmalıdır. Çünkü bu böcekler çok çeşitli yiyecekleri tüketebilmektedir. Dış ortamdan getirilen koli ve kutuların içleri dezenfekte edilmelidir. Ortam düzenli olarak havalandırılmalıdır. Hayvan mamaları da dahil olmak üzere tüm yiyeceklerin ağzı kapalı tutulmalıdır.

Bulunulan ortam zaten gümüş böceği popülasyonu barındırıyorsa, yapılabilecek en doğru çözüm yöntemi bir ilaçlama yapılmasıdır. Bu böcekler geceleri beslendikleri için ilaçlama gece yapılırsa daha iyi sonuç alınacaktır. Ev ve işyerlerinin dış duvarlarına ilaç püskürterek ortama böcek girişini engelleyebilirsiniz. Gümüş böceğini yok etmek için kullanılan ilaçlar yoğun kokulu ilaçlar olduğundan dolayı, uygulamayı eğitim almış insanların yapması gerekebilir.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek