Güve nasıl yok edilir? Evde güve ile mücadele yolları

Güveler, üzeri pullarla kaplı iki çift kanata sahip olan ve odun, kürk, kumaş gibi şeylere musallat olan böcek ve kurtçuklara verilen genel addır. Güve denilince akla sadece güveler değil, güvegillerden olan canlı türleri de gelmelidir. Peki, güvelerin görünümleri nasıldır? Güveler ile diğer bilgiler nelerdir? İşte ayrıntılar:

Güve Nedir?

Güveler farklı türleri olan canlılardır. Farklı boyutlarda ve farklı özelliklere sahip olan güveler, parlak metalik renklerde olabilirken kahverengi ve gri tonlarda da olabilmektedirler. Helezon şeklinde olan dilleri ve petek şeklinde iri gözleri vardır. Güvelerin bazıları çok küçükken bazıları türlerine göre değişik boyutlardadır. İç ortamlarda yaşayan güvelerin çoğunluğu 2 cm’den daha kısa kanat açıklığına sahiptir ve renkleri çoğunlukla kırmızımsı kahverengi renk tonları arasındadır.

Güveler, ülkemizde de gitgide artan bir sorun haline gelmektedir. Ülkemizde neredeyse tüm evlerde karşılaştığımız güveler, çoğunlukla gözle görülmezler. Güveler, kaşmir, yün ve tüvit olan tüm giysilerde ve hatta halılarda bile karşılaşabileceğimiz bir canlı türüdür. Güve istilalarını anlamanın bazı yöntemleri vardır.

Güvelerin Görünümleri Nasıldır?

Güvelerin kanat genişliği 12 ile 16 mm arasında değişmektedir. Ön kanatlı kahverengimsi parlak altın sarı renkli olan güvelerin, arka kanatları grimsi sarı renklidir. Saçak kanatları ise iki çift yan ve arka kısımları kapsamaktadır. Güvelerin yumurtaları 0.5 mm uzunluğundadır. Yumurtalar fildişi rengine sahiptir ve sarımsı- beyaz larvalar 9 mm’ye kadar gelişim gösterirler. Kahverengi bir boyna ve kafa yapısına sahiptirler. Arka taraflarında kalkanları bulunmaktadır ve kafalarında koyu renkli bir kapsül vardır. Güveler yedikleri besinlerin rengine göre renk değiştirirler.

Güvelerin Yapısı Nasıldır?

Güveler, çiçek özleri ile beslenirler ve geceleri yaşarlar. İnsanlara zarar vermeyen güveler, insanları sokamazlar. Zararlı böceklerden ayrı bir kategoride değerlendirilmesi gereken bu canlı türü, yaşadıkları bölgede doğanın korunması için faydalı işlemler yapmaktadır. Böceklerle beslenirler ve güveler, doğal döngüde önemli bir yeri olan yırtıcı hayvanlar için besin kaynağı olmaktadır. Ayrıca diğer haşere türlerinden farklı olarak doğada yaşayan güveler, renkli ve güzel kanatlara sahiptir. Güve çeşitlerinin kendi türüne göre farklı özellikleri bulunmaktadır. Gündüzleri çok iyi bir şekilde kendilerini kamufle eden güveler, gece vakitlerinde kendilerine besin bulmak için çalışırlar.

Güveler Nerelerde Bulunur?

Evlerde sıklıkla karşılaştığımız güveler, mutfaklarda ve kiler gibi yerlerde yaşamlarını sürdürmektedir. Bunların haricinde yün kıyafetler, ipek, saç, keçe ve kürk gibi birçok malzemeden yapılan türlerde de gezinmeyi severler. İç ortamlarda yaşayan güvelerin uzunlukları 2,5 ile 5 cm uzunluğunda ve ten rengindedir. Işıktan uzak dururlar ve genellikle çatı katları, dolap içleri gibi karanlık yerlerde bulunurlar.

Bu anlamda güveler fark edilmeden birçok evi istila edebilmektedirler. Bundan dolayı elbise ve eşyalar çok ciddi zararlar görebilmektedir. Bazıları zararsız olan güveler insanlara zarar vermese bile genellikle istenmeyen haşereler olarak görülürler.

Güvelerin Yaşam Döngüsü

Yetişkin güveler yaprak ve dallara minik yumurtalarını bırakırlar. Bu yumurtalar çatladığı zaman yumurta içinden larvalar çıkar. Bu larvalara tırtıl denilmektedir. Bazı tırtıl türlerinde diken ve kıllar bulunur. Özellikle bu türler arasından Megalopyge tırtılları, temas halinde şiddetli acılar hissedilmesine neden olabilir. Bu cins güveler doğada yaşamaktadırlar ve evlerde oluşan güve istilalarında bu tür güveler rol almazlar. Tırtıllar genellikle karanlığı severler ve kozadan çıktıktan sonra hiç beklemeden yiyecek aramaya başlarlar. Tırtıllar kısa sürede güveye dönüşürler ve bu dönüşümde kıllar uzamaya başlar.

Güveler özellikle larva dönemlerinde zehirli olurlar, ancak bu zehrin etkili olabilmesi için besin olarak yenmeleri gerekir. Yenildikleri zaman ağızda acı bir tat bırakan güveler bir müddet sonra mide bulantılarına sebep olur. Bu sebeplerden dolayı yanlışlıkla güve yenildiği zaman mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Güve İstilaları Nasıl Anlaşılır?

Evlerde oluşan güve istilaları büyük ölçüde güve çeşitlerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. İç ortamlarda bulunan güveler, uçuşma ve bir yüzey üzerinde fark edilebilirler. Kumaşla beslenen güveler, elbiseye zarar verdikten sonra fark edilebilir. Bazı güve türleri elbiselerin üzerinde dokuma, koza ve hatta dışkılarını bırakırlar. Fark edilmeden istila şeklinde evde oluşabilen güveler, bazı yöntemlerle temizlenebilir.

Güve İstilaları İçin Ne Yapılmalıdır?

Evde oluşan güve istilası ile mücadele etmenin bazı yöntemleri bulunmaktadır. Güvelerin birçok ortamda kendilerine alan bulma ve yaşama gibi yetenekleri vardır. Bu yüzden güve ile mücadele etmek için ilk önce güvelerin istila ettikleri alanların çok iyi bir şekilde ve detaylı olarak temizlenmesi gerekir. Giysilere, halılara ve dolaplara zarar veren güvelerden kurtulmak için evlerde bulunan bazı malzemeler, güve kovucu olarak kullanılabilir. Örneğin, balık yağı ve sinek kağıdı gibi malzemeler güve kovucu olarak kullanılabilir. Ayrıca güve istilasının olduğu yerlerde detaylı bir temizlik yapılması gerekir. Temizlik esnasında sirkeli su ve bez kullanmak güvelerin geri gelmemesi için iyi bir yöntemdir. Fakat güve istilalarına karşı alınacak en iyi yöntem özellikle iç mekanlarda profesyonel güve ilaçlama firmalarına başvurmaktadır.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek