Hayvanlarda Bit Neden Olur?

Bitleri herhangi bir canlıya bağımlı olarak yaşayan, ihtiyaçlarını üzerinde bulunduğu canlılardan karşılayan ve bu sırada canlıya çeşitli hastalıklar bulaştırabilen parazitler olarak tanımlamak mümkün. Üzerinde yaşadığı canlıdan beslenen bu parazitler, aynı zamanda canlıyı bitkin ve halsiz de bırakabilmektedir.

Bitlerin Özellikleri

Dişiler yumurtalarını kılların özerine yapıştırıp 5-8 gün arası larvalarını çıkarabilir. Bu larvalar 3 defa kabuk değiştirerek ergin hale gelirler. Bitlerin erginliğe erişme süreleri 3 ila 5 hafta arasında değişkenlik gösterir. Bitler iki gruba ayrılabilir. Bunlar;

Isırıcı bitler: 1-3 mm boyunda, sarımtırak görünüm ve basık vücut görünümleriyle ısırıcı ve aynı zamanda yalayıcı bitlerdir. Çoğunlukla canlının sırt bölgesinde bulunmakla birlikte baş ve boyun bölgelerinde de görülebilir.

Emici bitler: Erkek olanları 1,5 mm dişi olanları ise 1,7 mm uzunluğundadır. Ağız yapıları emici yapıdadır ve doğal olarak kan emmek suretiyle beslenirler. Dişileri günlük 10 yumurtaya kadar yumurtlayabilir.

Emici bitlerin ısırıcı türe göre üreme hızı çok daha yüksektir. Görülme oranı, kıl oranı fazla ve daha uzun olan hayvanlar arasında çok daha yaygındır. Eğer kontrol altına alınmazlarsa üzerinde konakladığı canlıda anemi, zayıflık, halsizlik, kaşıntı ve gelişim geriliğine sebebiyet verebilirler.

Bitin Canlıda Görülme Nedenleri

Bit canlıya her yerde ve her zaman bulaşabilir. Bu parazitler çoğunlukla farklı bir canlıyla yakın temas sonucunda geçer. Yani aslında bu durumda diğer canlılarla yakın temasta bulunmamak hayvan dostunuza geçmemesi açısından son derece önemlidir. Halihazırda bit bulunan farklı bir hayvanın tarağı, saç fırçası gibi eşyalarla kendi hayvanınızı taramakta bit oluşumuna zemin hazırlar.

Tedavi, Tanı ve Önlemler

Aslında tanısı bitin canlıda görülmesiyle konur. Tedaviye başlanmadan önce hayvanın enfeksiyon probleminin olmaması durumu göz önüne alınmalı aksi halde kullanılan ilaçlar farklı tepkimelere neden olabilir. Tedavi sürecinde canlı, eğer farklı canlılarla birlikte tutuluyorsa ayrılmalı ve temiz bir ortamda tutulmalı. Ardından çeşitli ilaçlarla canlının tedavisine başlanabilir.

Tekrar bit sorunuyla karşılaşmamak için ise canlının tarandığı saç fırçası veya tarağın hayvana özel olması gerekir. Ayrıca aylık veya iki ayda bir elma sirkesiyle birlikte duş aldırmak ve canlının bulunduğu ortamı temiz tutmakta korunma yollarından bazılarıdır.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek