Tahta Kurdu ile mücadele etmenin püf noktaları

Tahta kurdu, tos böceğigiller familyasına ait bir canlı türüdür. Zararlı bir böcek türü olan tahta kurdu çoğunlukla serin ve rutubetli iklim koşullarında yaşar. Evlerimizde de sık sık rastladığımız tahta kurtlarının birçok çeşidi vardır. Peki zararları sonradan fark edilen tahta kurtlarının diğer özellikleri nelerdir? İşte tahta kurtları ile ilgili diğer bilgiler:

Tahta Kurdu Nedir?

Tahta kurtları; tahta bitti, odun kurdu, kitap kurdu ve mobilya böceği gibi farklı isimlerle adlandırılan bir canlı türüdür. Tahta kurtlarını tanımak çok kolaydır. Yetişkin tahta kurtlarının kırmızı ve siyah renkleri olduğu için kolay bir şekilde fark edilebilirler. İlk göründükleri zaman kahverengi rengini andıran tahta kurtlarının bacakları kirli sarı renkli ve vücut uzunlukları 2,5 ile 5 mm arasında değişmektedir. Tahta kurtlarının dişi olanları bulundukları yere tek seferde 100 tane yumurta bırakabilirler. Mobilyaları yiyerek hayatlarını devam ettiren tahta kurtlarının çeşitli türleri bulunmaktadır.

Tahta Kurtları Nerede Yaşar?

Tahta kurtları genellikle serin ve rutubetli yerlerde yaşarlar. Tahta kurtları neredeyse tüm ağaç ve malzeme türünde bulunan eşyalara saldırabilirler. En kötü huyları verdikleri zararın ciddi olması ve bu zararın çok geç fark edilebilir olmasıdır. Çiftleşme sonrasında tahta kurtları yumurtalarını odunların çatlak ve yarık kısımlarına ya da pürüzlü yüzeylere bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar da kendilerine en uygun yeri seçerler ve odunların içerisine uygun bir yere girerler. Larvalar bu noktada yaklaşık olarak 4-5 hafta beslenirler. Rutubetli ve kısmen çürümüş olan odun larvalar tahta kurtları için yaşam alanlarıdır. Evlerimizde bu kısımlarda ve mobilyalar da tahta kurtlarını görmek mümkündür.

Tahta Kurdu Nasıl Gelişir?

Larvalar, genellikle 7 mm boyunda ve sarı ya da beyaz renklidir. Larvaların C şeklinde bir vücutları olur ve çeneleri vücutlarına göre daha koyu renklerdedir. Larvaların gelişimi için %60 nem ve yaklaşık 22 derece bir sıcaklık gerekir. Bir larvanın yetişkin hale gelmesi için ortalama 2 yıl bir süre gerekir. Larvalar tamamen geliştikten sonra odunun içerisinde mükemmel delikler açarlar. Böceklerin iç organlarının geliştiği dönem pupa dönemi olarak adlandırılır ve bu dönem 4-8 hafta süre ile arasında değişen bir aşamadan oluşur. Odunu terk eden tahta kurtları, odunu terk ettikten sonra 4 hafta yaşarlar ve dişi tahta kurtları bir seferde yaklaşık 100 yumurta bırakabilirler.

Tahta Kurtları Çeşitleri

Tahta kurtlarının birçok çeşidi bulunmaktadır. Tahta kurtlarının yaşadıkları yerler çeşitlerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Tahta kurdu çeşitleri şunlardır:

Mobilya kurtları: En sık görülen tahta kurdu çeşididir. Mobilya kurtları ortalama 2,7 den 4,5 mm kadar değişen uzunluklarda olabilirler. Nemli ahşaplardan eski mobilyalara kadar birçok yerde kendilerine yaşam alanı oluşturan mobilya kurtları, mobilyalarda 1-2 mm boyutunda delikler açar.

Ev Teke Böceği: Mobilya kurtlarına çok benzerler. Kahverengi ve siyah renklerde olan ev teke böcekleri ses çıkarmadan evi istila edebilen tahta kurtları çeşitleri arasındadır. Mobilyaları içten çürütürler ve bu durum çok geç anlaşılabilir.

Ağaç Kemiren Tahta Kurdu: Nemli ve çürümüş ahşaplarda yaşayan ağaç kemiren tahta kurtları, çürümüş olan mobilyalara yapışarak yaşarlar. Bulundukları yerlerde toz şeklinde kalıntılar bırakırlar.

Deathwatch Tahta Kurdu: Ses çıkaran tahta kurdu çeşidi Deathwatch, saat gibi tik tik şeklinde ses çıkarmaktadır. Dişileri etkilemeye çalışan erkek tahta kurtları tarafından özellikle gece saatlerinde bu sesi duymak mümkündür. Boyutları diğer tahta kurtlarından daha büyük olan Deathwatch kurtlarının boyu yaklaşık olara 11 m boyundadır. Denize yakın yerlerde görülme ihtimalleri daha yüksektir.

Ses Çıkaran Tahta Kurtları İçin Neler Yapılmalıdır?

Tahta kurtlarından kurtulmak için birçok ilaçlama yöntemi bulunmaktadır. Fakat bu yöntemler kimyasal ve tehlikeli olabilmektedir. Bu yüzden özellikle ses çıkaran kurtlar için profesyonel yardımlar almak gerekebilir.

Tahta Kurtları Nasıl Anlaşılır?

Tahta kurtları evlerde bulunan birçok eşyaya zarar verebilirler. Peki, tahta kurtları nasıl anlaşılır? İşte ayrıntılar:

  • Tahta kurtları malzemeleri oyduktan sonra ortaya bir toz çıkar. Çıkan toz, ahşap tozudur.
  • Döşeme tahtalarında hasar ve bozulmalara neden olurlar.
  • Ahşap eşyaları parçalarlar.
  • Tahta kurtlarının istila ettiği yerlerde ölü böcekler ve yumurtalarla karşılaşmak mümkündür. Yumurtalar farklı boyutlarda olabilmektedir. Gözle görülmesi zor olan yumurtalar, bazı durumlarda gözle görülebilir.

Tahta Kurtlarına Karşı Ne Tür Önlemler Alınmalıdır?

Tahta kurtları evleri istila ettikten sonra uzun bir süre fark edilmezler. Mobilyalara, ahşaplara zarar veren tahta kurtları için alınabilecek önlemlerden en önemlisi profesyonel bir destek almaktır. Profesyonel bir yardımın dışında tahta kurtları için şu yöntemler uygulanabilir:

  • Evin iyi havalandırılması ve ortamın rutubetli olmadığına emin olmak,
  • Yetişkin, gözle görülebilir tahta kurtları için sinekkapanları bulundurmak,
  • Ahşap ve tahta kurtlarının sevebileceği alanları detaylı olarak temizlemek.

Bu yöntemler evlerde bulunan tahta kurtlarını evden uzaklaştırmak adına etkili olabilir. Bunların dışında tahta kurtları istilası için profesyonel kişi ya da kurumlardan yardım almak gerekebilir.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek