Kara Fatma böceği hakkında bilinmesi gerekenler! Kara Fatma neye gelmez

Bilimsel adı Blaps mortisaga olan Kara Fatma, kara böcekler ailesine ait olan bir böcek türüdür. Bu böcekler genellikle karanlık ortamlarda bulunup, aydınlık ortamlardan uzak dururlar. Konaklama yerleri ise insanların ulaşamayacağı yerlerdir. Kara Fatma’nın zararlı yönleri, kendi dışkıları ile beslenen bir böcek oldukları ve çok pis yerlerde yaşadıkları için fazla miktarda bakteri bir hastalık taşımaktadırlar bu yüzden de insan sağlığına çok zararlıdır ayrıca çok hızlı üreme kapasitesinden dolayı bir anda fazla miktarda olup bulundukları bölgeyi tamamen istila etme tehlikeleri de vardır. Bu tehlikelerden korunmak için kara Fatmaların ilaçlanması gerekmektedir.

Kara Fatma ve Hamam Böceğinin Farkı

Kara Fatmalar ve hamam böcekleri genellikle insanlar tarafından oldukça fazla karıştırıyorlar. Hamam böcekleri dış kabukları çok parlak iken. Kara Fatma böceklerinin dış kabukları genellikle mat renktedir. Ayrıca Hamam Böcekleri Kara Fatma böceklerine göre daha fazla dayanıklıdırlar. Hamam böcekleri daha yuvarlak bir yapıya sahip iken, Kara Fatmalar daha oval bir yapıya sahiptir. Ayrıca Kara Fatmalar siyah renklidir, hamam böcekleri kahverengi renkte bulunurlar.

Kara Fatma Nasıl Bir Böcektir?

Kara Fatma böcekleri genellikle geceleri ortaya çıkar hamam böcekleri ile karıştırılan bu böcekler hamam böceklerine göre daha siyah renklidir. Bu böcek türü çok eski tarihlere kadar dayanır. Eski yapılan kazılarda yaklaşık olarak 250 milyon yaşında olduğu tespit edilmiştir. Karanlık bölgelerde bulundukları için Kara Fatma ismi verilmiştir.

Kara Fatma Nerede Yaşar

Kara Fatmalar günün büyük bir kısmını dinlenerek geçirirler ve çok düşük derecelerde olan sıcaklıklara dayanıklıdırlar. Kara Fatma’nın boyunun uzunluğu genellikle en küçüğü 2 santim, en büyüğü 5 santim olmak üzere değişiklik gösterir. Uzun bacakları vardır. Bu böcekler nem oranı yüksek olan, kirli olan ve karanlık olan yerlerde yaşamayı severler. Lağımların borularında, evlerin çatılarında ve pis yerlerde yaşadıkları için bakteri oranları yüksektir. Kara Fatmaların savunma mekanizmaları kokularıdır. Tehlike altında kaldıklarında vücutlarının alt kısımlarında bulunan karın bölgelerinden koku salgılarlar. Bu kokuyu insanda kullandıklarında insanların derisinde kızarıklıklar ve yanmalar meydana gelebilir.

Bu böcek türleri başları olmadan yaşayabilme özelliğine sahiptir. Vücudunun her bir noktasından nefes alabilme özelliklerine sahip oldukları için baş bölgesi olmadan yaşayabiliyorlar. Kara Fatmalar su içerisinde de yaşayabiliyorlar. Yaklaşık yarım saat nefeslerini su altında tutabiliyor. Hamam böcekleri susuz bir ortamda kaldıklarında vücutlarındaki su düzenine engeli tutabilmek için nefes alışverişlerini yavaşlatırlar. Kara Fatma böcek türü çok hızlı koşabilme özelliğine sahiptir. Bu böcek türü yaklaşık 1 ay içerisinde ergin hale geliyor.

Kara Fatma Böceğinin İlginç Özellikleri

Kara Fatmaların ilginç özelliklerini başında alkolü sevmeleri geliyor. Kara Fatmalar genellikle alkol bulunan içeceklere karşı ilgi duyuyorlar. Kara Fatmalar kafa kısımları olmadan uzun süre yaşayabilirler. Kafaları olmadan bir hafta su içmeden ölürler. Ayrıca yine kara Fatmalar çok dar alanlarda yaşayabilme özelliğine sahiptirler.

Kara Fatmalar Asya ülkelerinde, özellikle Çin ülkesinde besleyici değerinin fazla olmasından dolayı yiyecek olarak da tercih edilirler. Kara Fatmalar eksi 30 eksi 40 dereceye kadar hayatta kalabilirler. Kara Fatmalar birbirleri ile olan ilişkilerini feromon salgılayarak gerçekleştirirler. Feromon salgısı salgılamak, kara Fatmalar için haberleşme yöntemidir. Bir kara Fatma besin bulduğunda feromon salgılayarak diğer kara Fatmaların da bu bölgeye gelmesini sağlar. Kara Fatmalar çok hızlı koşabilen canlılardır. Ayrıca bunların yumurtadan yeni çıkmış olan en küçükleri de çok hızlı koşabilme yeteneğine sahiptir.

Kara Fatmalar Ne ile Beslenir?

Yemek konusunda seçici değildirler. Daha çok şekerli şeylerden hoşlanırlar ve alkol onlar için çekici bir özelliğe sahiptir. Karbonhidratları sevdikleri için nişastalardan hoşlanırlar. Ayrıca vücuttaki deri kalıntısı, saç, kâğıt parçası gibi atıkları da yiyebilme özelliğine sahiptirler ve açıkta kalmış her şey kara Fatma tarafından bir yiyecek kaynağı olur. Kara Fatmalar yemek yemeden yaklaşık 1 ay kadar yaşayabilirler fakat susuz bir ortamda en fazla bir hafta kadar yaşarlar. Ayrıca kara Fatmalar evde biriken kırıntıları, çürüyen bitkileri ve küçük çürük hayvanları da yerler. Kara Fatmalar kendi türünden ölmüş olan böcekleri de yerler. Ayrıca midesinden çıkan öz suları besleyici buldukları için kendi dışkılarını da yiyen kara Fatmalar, bu yüzden en kirli hayvanlar grubunda yer alır.

Kara Fatmalar Nasıl Çoğalır?

Hamam böcekleri yaklaşık olarak 1 ay gibi bir sürede ergin hale geldikleri için çok çabuk üreme kapasitesine sahiptirler. Yumurta tarafından çoğalmaları vardır. Kara Fatmalar yumurtalarını sırtlarında taşıyarak gittikleri her yere bu yumurtaları bırakarak çok çabuk üreme yapısına sahip olurlar. Kara Fatmaların yaşama süresi yaklaşık olarak 1 ay ile 6 ay arasında değişir. Kara Fatmaların çiftleşme yoluyla elde ettikleri yumurtalar, nemli olan bölgelerde çıkış suresini tamamlayarak erişkin hale gelir. Kara Fatma yumurtasının yumurtadan çıkışı ve ergin hale gelebilmesi süresi yaklaşık olarak 6 buçuk aydan başlamaktadır.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek