Kulağa Kaçan Böceği ile mücadele yöntemleri! Kulağa kaçan kulağa kaçar mı?

Kulağa kaçanlar 2000’den fazla böcek çeşidinden oluşan bir böcek grubudur. Adı kulağın içine kaçmalarına neden olan inanıştan kaynaklanmaktadır. Gündüzleri saklanır geceleri dışarı çıkarlar. Büyüklükleri 0,5 ile 5 cm arasında değişir. Kulağakaçan böceği insanların sağlığını tehdit etmektedir. Görüntü itibariyle çok fazla korkulmayan böcek türlerindendir. Çok küçük bir yapıya sahip olan böcek türünün maksimum boyu 6 santimetre boyların da olmaktadır. İsminden anlaşılacağı üzere gece uyurken kulağınıza girebilir. Aynı zaman da ağzınıza ya da burnunuza kaçabilecek böcek türü olmaktadır.

Kulağa Kaçan Böceğinin İnsanlarla Teması

Bu böcek insan burnundan içeriye girer ve hissetmeniz daha kolay olmaktadır. O anki nefes almanız ile beraber böceği içeriye doğru itmeniz mümkün olmaktadır. Ağzınızdan girdiğinde yutmanız la beraber böceğin midenize girmesi son derece kolaylaşıyor. İç parazit dışın da büyük sorunlara sebep olmamaktadır. Adının kulağa kaçan olmasına sebep olan kulağa girmesi durumun da daha ciddi sorunlarla karşılaşmanız dan kaynaklanmaktadır. Bu böceğin kulağınızdaki kulak zarına ulaşması, kulak zarınızın patlamasına ve kan akışına kadar yol açabilecek bir durum anlamına gelmektedir. Bunun dışın da kulak iltihaplanmaları ve bazı kulak sorunlarına sebebiyet vermektedir. Dolayısıyla eve girmesi ile insanı ister istemez tedirgin yapmaktadır.

Kulağa Kaçan Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu, zor durum olarak görünse de kulağa girebilecek çok böcek türü vardır. Bunlardan en yaygınları tatarcık, sivrisinek, pireler, kelebekler ve sineklerdir. Böcekler kulak içerisin de sıkışabilir ve dışarı çıkamayabilirler. Büyük böceklerin kulaktaki hali daha da zordur, geriye doğru dönemezler. Hareketleri ise tiksindiricidir, genellikle şiddetli ağrı olur ve korkutucudur. Bu böcekler nasıl çıkarılacak veya ne yapılması gerekmektedir sorusuna yanıt olarak bir çok cevap yöntemi bulunmaktadır. Öncelikle tedavi sırasın da sabırlı ve sakin olmalısınız. Böceğin bulunduğu kulak yukarıya bakacak şekilde düz bir zemine yatırılmalıdır. Kişi mümkün olduğu sürece sakin olmalıdır.

İlk Müdahale

Yavaş hareketlerle bebek yağı, gliserin, zeytinyağı ve bitkisel yağ ile kulak içini doldurmalısınız. Yağ, böceğin ölmesine ve hareket etmesini engellemektedir. Yağlardan biri yoksa su veya alkol karışımı kullanabilirsiniz. Hasta, böceğin hareket etmediğini söyleyene kadar uyguladığınız karışım kulak içerisinde kalmalıdır. İğnesiz bir enjektör veya oluklu bir cisim kullanarak ılık suyu kulağa boşaltarak taşmasını sağlayınız. Bu şekilde kulağı yıkayarak dışarı çıkartmalısınız. Böceğin kulağınızdan dışarı çıktığını görmelisiniz. Böceğin boğulmasını sağlayıp yağın kaldırma kuvveti ile sizin göreceğiniz kadar dışarı çıkmışsa hemen almalısınız. Böcek dışarı çıktıktan sonra çok dikkatlice incelemeli siniz. Gövde, baş yada kafası gibi kopan bir parçası var mı, yok mu diye dikkat etmelisiniz. Çıkarılabilecek gibi ise çıkarın, çıkmıyorsa tıbbi yardım istemelisiniz.

Kulağa Kaçan Böceğinin Eve Girmesini Engelleme

Kulağakaçan böceğinin eve girmesi nasıl engellenir sorusunun cevabı olarak evin girişlerini kontrol etmeniz en mantıklısı olacaktır. Evinizin girişi için müsait olan 1-6 santimetre arasın da küçük delikler dikkatinizi çekmez fakat bu deliklerden rahatlıkla girmektedir. İşte bu delikler birçok böceğin ve canlının yürüyüş yolu olarak bilinmektedir.

Kulağa Kaçan Böceğinin Yaşam Alanı

Bilhassa nem ve rutubet için yaşayan bu böcek türünün en çok bu bölgelerde görüldüğünü bilmelisiniz. Yarı bodrum ve bodrum katlar da oluşan yoğun rutubeti çok seven bu böcekler, olası su kaçaklarını ve tesisat arızalarını bir fırsat olarak görürler. Kulağakaçan böceğine savunma olarak aşağı da bulunan önlemler alındığın da evinizden uzak tutmanıza kesin gözüyle bakılmaktadır. Bahçede oturduğunuz da elbisenizin üzerinden getirdiğiniz bir eşyanın içerisinde eve girebilmektedir. Pencere ve kapıların açık olması kulağakaçan böceğinin eve girmesini sağlamaktadır.

Kulağa Kaçan Eve Nasıl Girer?

Kapı ve pencereleri yaz ayların da açtığınız da kulağa kaçanların ev içinde en yoğun olduğu dönemlerdir. Dolayısıyla rahatlıkla kapı ve pencereden içeriye girmektedirler. Uyku anın da ise büyük ve küçük antenlere sahip olan bu böcek türü sizi mutlaka bulabilmektedir. Pencere kenarları, tavan aralıkları, kapı kollarının yan kısımları, zemin deformasyonu, boru bağlantıları, su borusu çatlağı ve giderler kulağakaçan böceğinin ana yolları arasın da sayılabilir. Bu yolları tıkamanız halinde böceğin eve ulaşması ve girmesi ciddi anlamda zorlaşacaktır. Nem ve rutubeti seven böcekler olduğundan dolayı bu tarz mekanları asla kaçırmazlar. Dolayısıyla su tesisatı kaçakları ve arızaların da evinize girerek dahil olmaları son derece kolay olmaktadır.

Kulağa Kaçan Böceği Nasıl Öldürülür?

Kulağakaçan nasıl öldürülür sorusu her zaman sorulmaktadır. Bu soruya yanıt olarak baktığınız zaman gündüz fazla göz önünde olmadığından dolayı her hangi bir fiziksel bir darbe yapamazsınız. Yalnız toplam da 4 antene sahip olan bu böcek kör karanlıkta dahi yolunu bulabilmektedir. Bunun için yapmanız gereken tek şey bir tuzak hazırlamaktır. Tuzak ise çiçek yağıyla ya da zeytinyağı ile hazırlayacaksınız.

Genellikle zeytinyağının çok daha faydalı olacağından emin olmalısınız. Bir kabın içerisine biraz zeytinyağı koyduktan sonra bunu odanızın bir köşesine bırakın. Odanız da kulağakaçan varsa ilk yapacağı hareket antenleriyle yağın kokusunu hissetmek olacaktır. Bu zeytinyağı kokusunun bu böcekleri çektiği kanıtlanmıştır. Dolayısıyla yağın kokusuna giderek koyduğunuz kabın içine gidecek ve içeriye girdiğin de bir daha çıkması mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla yağın içinde boğularak ölecek ve sizi rahatsız etme gibi bir şansı kalmayacaktır.

Kulağa Kaçan Böceği ile Mücadele

Bahçelerinizin veya balkondaki çiçek ve bitkilerinizin düşmanı olan kulağa kaçanlar ürkütücü kıskaçları ve efsanevi isimleriyle hayatımızda bulunabilir. Nemli yerleri seven bu canlılar 1 yıl gibi kısa bir süre yaşamaktadır. Bitki köklerini yiyerek beslenen kulağa kaçan canlısı bitkilerin kurumasına yol açmaktadır. Kulağa kaçanlardan kurtulmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

Sebze yağlı teneke tuzak: Bir kaç tane teneke kutunun için boşaltın ve 2 cm dolduracak kadar sebze yağı koyun. Sebze yağı kulağa kaçan böceklerini çekecek ve kutunun içerisine düşmesini sağlayacak. Kutunun içerisine düşen böcekler tekrar çıkamayacak ve orada ölecekler.

Ev yapımı rulo tuzak: Eski dergi veya gazete parçasını rulo haline getirin. Bitkinizin güneş gören tarafında yerleştirin. Burada oluşacak kuytu bölge kulağa kaçan böceklerini kendisine çekecek. Her gün bu ruloları kontrol edin ve içine kulağa kaçan böceği girdiyse suya sokarak ölmesini sağlayın ve tekrar ruloyu bitkinizin yanına koyun.

Tuzaklar genelde küçük alanlarda bulunan kulağa kaçan böcekleri için etkilidir. Büyük alanlarda veya bahçelerde bu böceklerden kurtulmak için kimyasal ilaçlar tercih edilmelidir. bu konuda uzmanlarda destek alınmalı ve onların tecrübelerine güvenilmelidir.

 

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek