Köpek Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpekler gerek yaşadığı çevre gerekse doğaları gereği diğer hayvanlar ve insanlar olmak üzere canlı gruplarıyla derin bir etkileşim halindedir. Bu etkileşimin gerekliliklerinden biri olarak da oldukça zeki ve gözlemci canlılardır.

İnsanlar tarafından en çok bakım ve beslenmesi yapılan canlılardan biri olan köpekler için insanlarla aynı ortamda olması için bazı kuralları yerine getirmesi gerekir. Bu kuralların başında ise tuvalet eğitimini alması gelmektedir. Yavru köpekler özellikle doğaları gereği öğrenmeye çok açık, meraklı ve taklit yetenekleri oldukça gelişmiş canlılardır.

Bu yüzden bu canlılar yavruyken bu eğitimin tamamlanması ayrı bir önem teşkil etmektedir. Bu eğitimi tamamlayan canlılar insan dostları ile mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olur. Köpeklerde tuvalet eğitimi genellikle 8. Aylarında başlar.

İlk defa köpek besleyen insanlar için tuvalet eğitimi zor gözükse de sabır ve tutumlu davranışlar gösterildiği takdirde bu hiç de zor olmayacak bir aktivite haline gelir. İnsan olarak bizler öncelikle köpeğimizi gözlemlemeli,

  • Tuvalet eğitimin vereceğimiz alanı hazırlamalı,
  • Tuvalet eğitimi vereceğimiz alan dışındaki diğer alanların hijyenini sağlamalı,
  • Olumsuz koşullarda asla köpeğimize bağırmamalı,
  • Olumlu davranışlarını ödüllendirmeli,
  • Ev dışında tuvalet eğitimi vereceksek ise de sık sık dışarıya çıkarmalıyız.

Köpeğimizi Gözlemlemek

Köpeklerin yaş ve cins olarak davranışlarında farklılıklar meydana gelmektedir. Bizler sahiplendiğimiz bu canlıların öncelikle davranışlarını analiz edip onlara vereceğimiz eğitimin alt yapısını hazır etmeliyiz. Köpeğimiz özellikle yavru ise bu bizim için bir avantajdır çünkü daha önce eğitim almamış ve oldukça sevimli ve meraklı bir canlı eğitim için hazır bir şekilde bizi beklemektedir.

Eğer ki büyük bir köpek sahiplenmişsek de alışagelmiş davranışlarının bizlere uygun ya da uygun olmayan kısımlarını analiz edip, uygun bulmadığımız davranışlarını belirleyip değiştirmek için ne yapabiliriz bunun arayışına girmemiz gerekir.

Tuvalet Eğitimi Verilecek Alanın Hazırlanması

Köpekler için ev içi ve ev dışı tuvalet eğitimi mevcuttur. Ev dışında tuvalet eğitimi verecek olursak bu canlıları sık sık dışarı çıkarmalı ve yanımıza muhakkak eldiven ve poşet alıp bu canlıların vücutlarından attıkları atıkları çevre kirlenmesin diye alıp çöp kutularına atmalıyız

Eğer ki ev de bu canlılara tuvalet eğitimi verecek olursak ise de bu canlıların ihtiyacı olan köpek pedi, bez ıslak havlular kum vs. malzemeleri hazır edip malzemeler kirlendiği takdir de yenisi ile değiştirip hijyenik ortamın sağlanması gerekir.

Tuvalet Eğitimi Vereceğimiz Alan Dışındaki Diğer Alanların Temizlenmesi

Köpeklere tuvalet eğitimi vereceğimiz alanların temizliğini sağlarken diğer alanların da temizliğini ihmal etmemeliyiz.

Bu konu köpeklerin temiz alana tuvaletini yapmaması ve herhangi hijyenik olmayan koşullar yüzünden bu canlıların zarar görmesi engellemek amaçlanmıştır.

Olumlu Davranışları Ödüllendirme ve Olumsuz Davranışlarda Ceza Vermeme

Köpeklere eğitim verdiğimiz takdir de bu eğitimin olumlu ya da olumsuz iki sonucu oluşacaktır. Eğitim sonucu olumlu olduğunda ödül mamaları, sevilen oyuncaklar ile oynama ya da sevilme saatlerinin artırılması şeklinde ödüllendirmeler yapılması bu davranışların devamlılığını artıracaktır.

Eğer ki eğitim sonucu başarısız olursa bu canlılara bağırmak ya da mama vermemek, dışarı çıkarmamak tarzında verilen cezalar özellikle çok duygusal olan bu canlılar için olumsuz davranış gösterme, agresiflik, saldırganlık ya da kasıtlı bir şekilde verilen komutlara uymama gibi tepkilere sebebiyet verebilir

Sabırlı Olmak

Eğitim özelliği ne olursa olsun köpeklere karşı her zaman sabırlı olmalıyız. Karşımızdaki canlıların oldukça duygusal ve içgüdülerinin oldukça gelişmiş olduğunu unutmamalı davranışlarımızı onlara göre şekillendirmeliyiz.

Unutmamalıyız ki sabredilen her eylemin sonucu genellikle başarıyla sonuçlanmıştır. Sabrettiğimiz ve gerekli her koşulu yerine getirdiğimiz halde yine de sonuca ulaşamıyorsak da köpek eğitim merkezlerinden bu canlılar için eğitim almayı düşünebiliriz.

Ülkemiz de özellikle son yıllarda oldukça revaçta olan bu eğitim merkezleri zaten canlılar için sunduğu uygun ortam koşulları ve alanında uzman eğitmenler eşliğinde canlıların cins, yaş vb. koşulları fark etmeksizin en güzel hizmeti verebilmek için yaygınlaşmıştır.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek