Örümcek İle Mücadele Yolları Nelerdir? Örümcek Nasıl Temizlenir?

Örümceklerin doğal yaşam mekânı elbette dış alanlardır. İnsanoğlundan önce hayvan aleminin yaşadığı alanlara evler yaptığımızdan dolayı açlıktan ölmemek ve kendisinden büyük hayvanlara yem olmamak için sığınacak bir yer arıyorlar. Evlerini istila ettiğimiz canlıları evlerimizde görünce de hoşlanmıyor ve kurtulmaya çalışıyoruz. Cesareti olanlar bir şekilde örümceği alıp dışarı atıyor, örümcek fobisi olanların uykuları kaçıyor. Öldürülmelerinin insani etiğe aykırı olduğunu düşünenlerdenseniz birkaç pratik bilgi ve doğal yöntemlerle bu canlıları evinizden uzak tutabilirsiniz. Örümcek ile mücadelede yolumuz ikiye ayrılıyor: Birincisi evlerimize sığınan, ağından başka zararı olmayan masumlar. İkincisi yoğun olarak doğal ortamlarda yaşayan zehirli örümcekler.

Masum Olan Zararsız Örümcekler Nasıl Uzaklaştırılır?

Pencereleriniz kapalıyken de evinize örümcekler girebiliyorsa mutlaka aşınan, çatlak, kırık olan bir yerler vardır. Tüm kapıların ve pencerelerin çerçevelerini muhtelif malzemelerle dolgu yaparak içeri giriş yollarını kapatmalısınız. Açık tutmanız gerektiği zamanlar için de çok ince aralıkları olan sineklik tüllerinden kullanırsanız girişleri kontrol altında tutma şansınız yükselir.

Balkon ve bahçe ışıklarınızı geceleri yanık bırakmamalısınız. Işıksız ortamlar davetsiz misafirlere kapalı olduğunuz mesajını verecektir. Beyaz floresan ışığın buzlu sarı lambalardan çok daha fazla haşere çektiğini unutmayın.

Pencere pervazlarında ve bahçenizde ev duvarlarına çok yakın saksılarda çiçekleriniz varsa daha uzağa yerleştirmelisiniz. Eve ne kadar yakın bitki olursa, örümcekler de o kadar yakın demektir.


Evinizin dışında ev duvarlarına yapışık şekilde duran eşyalar yığmayın. İstiflenmiş eşyalar örümceklerin en kolay saklanıp tırmanmalarına olanak sağlayan nesnelerdir. Aynı şekilde evinizin içinde de mutlaka düzen sağlamalısınız. Dağınık ve üst üste duran eşyalar yuvalanmaya zemin hazırlar.

Evin hiçbir alanında yiyecek artıkları olmamalı ve açıkta yiyecek içecek bırakılmamalı. Artan yemekleri sokak hayvanlarına verecekseniz mümkün olduğu kadar evden uzak bir noktaya bırakmalısınız. Kapı ve pencere önlerinde kalan yiyecek kokuları sadece örümceklere değil tüm haşerelere davetiye çıkarır.

Zehirli Örümceklerle Mücadele Nasıl Yapılmalı?

Yaşadığınız bölgenin doğal florasında yaşayan zehirli örümcekler olabilir ve evinize girebilir. Özellikle çocuklarınız için tehlikeli olabilecek örümcek ısırması vakalarından korunmak için mutlaka tedbir almalısınız. Profesyonel şirketlerle görüşerek örümcek ve diğer haşerelere karşı evinizin dışını ve içini ilaçlatmanız en etkili ve mecburi bir yöntem. Zehirli veya zehirsiz bir örümcekle karşılaştığınızda acil olarak müdahale etmeniz gerekiyorsa elektrikli süpürgenizden yardım alabilirsiniz. Çalı süpürgesi veya fırça gibi aletler örümcek ağlarını temizler ancak eklembacaklı olan bu canlılar kılların arasına saklanarak sizden kurtulabilir ve hiç ummadığınız bir anda tekrar karşınıza çıkabilir.

Doğal yöntemler kullanarak örümceklerden kurtulmak.

Örümceklere ve ağlarına sabır gösterebiliyorsanız, onlar da evinize giren sinek ve küçük haşeratla beslenerek size faydalı olabilir. Yine de kurtulmak çabasındaysanız aşağıdaki doğal yöntemleri deneyebilirsiniz.

Sirke kokusu örümcekleri uzaklaştırır. Sirkeli su doldurduğunuz şişeden en çok muzdarip olduğunuz kuytu köşelere püskürtme yapabilirsiniz. Aynı şişeye bir parça tütün atarsanız etkisini ikiye katlarsınız.

Örümceklerin girip çıkabileceği yerlere limon parçaları veya kestaneler yerleştirebilirsiniz. Her ikisinden de hoşlanmazlar.

Birkaç saksıya nane ekerek kokusuyla tütsü etkisi yaratabilirsiniz.

Ekosistemin dengesini bozmak istemiyorsanız evinize bir kedi alabilirsiniz. Örümcek ve haşerelere karşı bir asker gibi çalışıp sizi yormayacaktır.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek