Böcekler Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Böcekler genellikle kirli ve nemli ortamlarda yaşarlar. Böceklerin bacaklarında bulunan dikenler mikropları toplar ve kondukları her yere bu mikropları bulaştırırlar. Özellikle yiyeceklere konarak kişilerde bağırsak enfeksiyonlarına neden olurlar.

Uyuz Hastalığı

Uyuz hastalığı uyuz böceğinin neden olduğu kaşıntılı bir hastalıktır. Böceklerden bulaşan hastalıklar içinde ilk sırada uyuz vardır. Uyuz böceği gözle görülmez ve bu böcek derinin üst katmanı içine gömülerek hastalık yapar. Tüm vücudu tutabilir. Kaşıntı o kadar şiddetlidir ki hasta kaşınmaktan vücudunu tahriş edebilir. Tedavide hijyen çok önemlidir. Kullanılan her eşya kaynatılmalı ve kişisel kullanılmalıdır. Uyuz tedavisinde bazı ilaçlar ve losyonlar kullanılır.

Tifüs


Tifüs hastalığı bitlerden bulaşan bir hastalıktır. Bit salgınları özellikle okul çağında ki çocuklarda salgınlara neden olur. Belirtileri yüksek ateş ve vücutta oluşan lekelerdir. Tedavide temizlik çok önemlidir. Çarşaflar ve ev eşyaları kaynatılmalı ve evin güneş görmesi sağlanmalıdır. Saçlara yerleştiği için saçlar kısa kesilmeli ve bit şampuanları ile iyice yıkanmalıdır. Evinde evcil hayvan besleyen kişiler özellikle evlerini düzenli olarak ilaçlaması hastalığı önlemede büyük öneme sahiptir. Koruyucu olarak bitkisel yöntemler denenebilir fakat kökeninde temiz olmak gerekir. Vücut temizliği, ev temizliği ve çevre temizliği büyük öneme sahiptir ve mutlaka üçü bir arada olmalıdır.

Mantar Hastalıkları

İnatçı bir hastalık olan mantar hastalığı tedavisi uzun süren bir hastalıktır. Mantar hastalığından korunmada genel temizlik büyük önem taşır. Eşyalar sadece kişisel kullanılmalıdır. Hamam, kışla gibi toplu yerlerde bulaş olma ihtimali çok yüksektir. Mantar enfeksiyonu nemli ortamları çok sever. Özellikle ayaklar kuru tutulmalıdır. Küresel ısınmadan dolayı böceklerin yaşam alanları değişmiştir, ancak böcekler her ortama adapte olma özelliğine sahiptir.

Daha çok kirli evlerde ve evcil hayvan beslenen evlerde böceklerden bulaşan hastalık olma hastalığı ve böcek sokmaları görülme sıklığı daha fazladır. Evler düzenli olarak havalandırılmalı ve ilaçlanmalıdır. Hijyene büyük önem verilmelidir. Sadece ev ilaçlaması yetmez, çevrenin temizliği ve çevre ilaçlaması da yapılması da gerekir. Çöplerin yaşam yerlerinden uzakta tutulması ve düzenli olarak ortamdan kaldırılması gerekir.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek