Kene ısırmasında dikkat edilmesi gerekenler! Kene nasıl çıkartılır?

Keneler, örümceğimsiler türünün akarlar alt sınıfından olan eklem bacaklı monotipik takımı ve onların üst familyasıdır. Keneler zorunlu olarak kan emici ektoparazitlerdir. Bacakların uçlarında çengeller ve de vantuzlar bulunur. Deriye çok rahat yapışarak hortumlarıyla kanı emerler.

Kene

Keneler dünya tarihi boyunca var olan haşereler arasındadır. Varoluş tarihleri bilinmemektedir. Birçok türü olan keneler bir çok kez evrime uğramıştır ve hala da evrime uğramaktadır.

Kene Hakkında Bilgiler

Genelde ormanlık alanlar ve bitkilerin çok olduğu ortamlarda yaşarlar ve görülürler. Bazı türleri, yaşamak için neme ve rutubete ihtiyaç duyarlar. Bir çok kene türünün dişi ve erkekleri vardır, memelilerin, kuşların ve de sürüngenlerin kanlarıyla beslenirler. Kenelerin renkleri ve ebatları cinslerine göre farklılık göstermektedir. Yetişkin keneler genelde ay çekirdeği tanesinden küçük olurlar, tabi bu durum kan emdiklerinde değişir, kene larvaları ise 1mm’den kısadır.

Kenelenme Nasıl Olur?

Kenelenme evresi genelde sıcak mevsimde gerçekleşir. Soğuk kış günlerinde böcek ve hayvanların kanını emerek yaşayan keneler sıcak yaz günleri ile birlikte insanlara musallat olurlar. Bunun sebebi ise sıcak yaz günlerinde insanlar ormanlık alanlara gittiği için istemeden bu duruma maruz kalırlar.

Kene ve Evcil Hayvanlar

Keneler genelde konaklamak amacı ile evcil hayvanları sıklıkla tercih ederler. Evcil hayvanlarda çok fazla görülen kene belirtisi kaşınmadır. Kenelerin evcil hayvanların kanını emerek yaşantılarını sürdürmeleri evcil hayvanlarda kaşınma hareketini doğurur. Hayvanların tüylerinin arasında çok rahat saklanarak yaşantılarını sürdürebilen keneleri fark etmek oldukça basittir. Hayvan sahibinin veya veterinerin evcil hayvanın tüylerinde yapacağı el ve göz ile kontrol, keneleri gayet basit tespit etmesine olanak sağlar.

Kene ve İnsanlar

Kenelerin yalnız evcil hayvanlarda yaşantılarını sürdürdüğü yanlış bilinen bir bilgidir. İnsanlarda rastlanması gayet olağan bir durumdur. İnsan derisi üzerinde ısırık izleri görünen keneler aynı şekilde kaşınma ihtiyacı doğururlar ve kan emdikleri yerde tahribat oluştururlar. Böyle bir durum geliştiğinde zaman kaybetmeden bir doktora başvurmak gerekir. Çünkü kene ile aynı belirtileri gösteren başka ısırıkların belirtisi de olabilir.

Kene Nasıl Tespit Edilir?

Kene tespiti şüphelenildiği takdirde kolay bulunan bir haşeredir. Kene kan emerken bacakları ile ete kenetlendiği için bacakları etin içerisine gömülür. Ve uzun süre orada kalır. Hatta bazen günlerce kalabilir. Kene yapıştığı yerde kaşıntıya yol açar. Bazıları çok küçük olduğu için görülmeyebilir. Fakat kaşınırken elinizle hissedersiniz.

Keneyi diğer böceklerden ayıran özellik kan emmesi ve kanı emerken bacakları ile ete gömülmesidir. Diğer böcekler gibi yeşillik ve rutubetli ortamlarda yaşar ve ürerler.

Kene Çeşitleri

Dünya üzerinde kene türleri hakkında tam olarak sayı bilinmemesine rağmen ortalama 950 kene türü olduğu tahmin ediliyor. Özellikle rutubetli ve sıcak bölgelerde daha çok yaşayan keneler, kıtalara ve ülkelere türlerine göre dağılmıştır. Türkiye’de 46 değişik kene türü bulunmakla beraber bunların 38’i Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü taşır. Siyah kene, güvercin kenesi, gri kene, geyik kenesi, sığır kenesi, köpek kenesi gibi değişik isimleri olsa da genel hatlarıyla kene türlerini 2 ana familyaya ayırmak mümkündür. Sert keneler ve yumuşak keneler olarak ikiye ayrılırlar. Dişi bir kene yılda 7000 bin yumurta üretir. Üreme yeteneği oldukça gelişmiş bir türdür.

Kene Nasıl Yok Edilir?

Kenelerin herhangi bir mücadele yöntemi ile tamamı ile yok etmek mümkün değildir. Bu yüzden kenelere karşı kişisel koruma en etkili yöntemdir. Bu yöntemler şu şekildedir; yeşillik bir yere gidiyorsanız her yeriniz kapalı olmalı, hatta pantolonun ya da eşofmanınızı çorabınızın içine koymalısınız. Çünkü keneler direk tene gelirler. Eğer teninize yapıştı ise, kenenin hemen oradan çıkarılması gerekir.


Çıkartma işini çok dikkatli yapmak gerekir. Fakat en doğrusu en yakın bir sağlık ocağı ya da hastaneye giderek yardım almaktır. Kene çıkarıldıktan sonra bazı tahlillerin yapılması gerekebilir. Evinizde kene gördüyseniz evcil hayvanlarınız da dahil olmak üzere evde yaşayan bütün herkes evi terk ettikten sonra, eczanelerden veya zirai ilaçların satıldığı yerlerden bulabileceğiniz kene ilacını eve uygulamalısınız. Bu ilacı uygulamadan önce muhakkak koruyucu eldiven, gözlük ve kapalı kıyafetler giymelisiniz. Evin en arka tarafından başlayarak halılar, mobilyalar, yataklar, pencere kenarları, perdeler, yatak altları, dolaplar, altları ve içleri, döşemeler, süpürgelikler ilaçlanmalıdır.

En son kapıya yakın yerler ilaçlanıp ev terk edilmeli. Bu uygulamayı ilaç firmalarına yaptırabilirsiniz elbet. Fakat bir kaç gün evde kalmanız söz konusu değildir. Ayrıca ilaçlamadan sonra çok teferruatlı bir temizlik yapmanız gerekir. Özellikle evcil hayvanınız varsa çok daha dikkatli bir temizlik yapmanız gerekir. Evcil hayvanlarımız ne kadar meraklı hepimiz biliyoruz. Her yeri koklayarak yalama ihtimalleri çok yüksek olduğundan dikkatli olmalıyız.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek