Köpek Türleri Nelerdir?

Köpek türü dendiğinde aklımıza bir sürü köpek cinsinin gelmesi kaçınılmazdır. İnsanoğlu geçmişten bugüne kadar bu canlıları evcilleştirmiş ve onların rehberliğinde hayatlarına renk katmıştır. Bu tarih o kadar eskidir ki şu ana kadar yaklaşık 400 farklı türde köpek literatüre girmiştir.

Köpeklerin farklı olarak nitelendirmesinin sebebi ise farklı biyolojik ve fizyolojik özelliklere sahip olmalarından kaynaklanır. Köpekler memeli gruba dahil ve beş duyu organına sahiptir canlılardır. Köpekler iki ana bölüm altında incelenmektedirler. Bunlar küçük ve orta boy ırk köpekler ve büyük boy köpeklerdir.

Bu sınıflandırma yapılırken bu canlıların fiziksel özellikleri daha çok dikkate alınmıştır. Fiziksel özellikleri ile beraber bu hayvanların davranışsal özellikleri de sınıflandırma yaparken uzmanların baz aldığı kriterlerin başında gelir.

Küçük ve Orta Boy Köpekler

Küçük ve orta boy köpekler genellikle insanlara eşlik eden süs köpeği olarak da adlandırılan ev ortamında da yaşamaya uygun köpeklerdir. Küçük boy ırk köpekler geçmişte saray köpeği olarak da adlandırılmış birçok soyluya da eşlik etmişlerdir.

Küçük boy köpeklerin bakımı büyük boylara göre daha zahmetlidir. Hayvanların bakımını yaparken onların fizyolojik ve biyolojik özelliklerine dikkat ederek bu bakım işlerini gerçekleştiririz.

Literatürde kayıtlı olan bazı küçük ve orta boy ırklar şu şekildedir:

Toy puddle: Minyatür kaniş olarak da adlandırılan bu canlılar zeki sadık ve enerjik olmasıyla tanınır.

Kıng charles spanieli: Egzersiz ihtiyacı az olan oyuncu, sevecen, yabancılarla iyi anlaşan ve bakımı oldukça kolay olan bir ırktır.

Cavalier: Aile dostu cana yakın köpek ırkıdır. Sevimli ve sempatik halleriyle dikkat çekerler .

Chihuahua: Oldukça yüksek enerjiye sahip çocuklar ve diğer hayvanlarla anlaşamayan küçük yaşlarda eğitim ile bakımı mümkün olan köpeklerdir

Maltese: Uzun tüyleri yüzünden çok tüy döktüğüne inanılan bu sevimli tür çocuklara ve sahiplerine karşı aşırı bağlı ve iyi bir bekçidir.

Pekingese: Eski ve antik cins olarak tanımlanıp çin hanedanlığı ile ilişkilendirilen bu sevimli ırk çocukları çok sevse de yapancıları pek sevmez.

Pomeranyalı: Sadakatleri ile tanınan bu canlılar çok iyi bekçidir.

Pug: Üzgün bakışlara sahip bu ırk ise oldukça sıcak kanlı ve sevecendir.

Shih tzu: Sıcak kanlı ve arkadaş canlısıdır bunun yanında tam bir kucak köpeğidir.

Yorkshire terrier: Bekçilik içgüdüleri fazlasıyla gelişmiş bu canlılar uzun tüyleri yüzünden sıkı bir bakıma ihtiyaç duymaktadır.

Büyük Boy Köpekler

Büyük boy köpekler genel olarak bekçilik ve avcılık için beslenmiştir. Ayrıca insanlar büyük boy köpekleri genel olarak koruma içgüdüsüyle sahiplenip bakımlarını gerçekleştirir.

Dünya üzerinde yer alan bazı büyük boy köpek ırkları şu şekildedir:

Danua: Görüntü olarak minik bir at yavrusu büyüklüğünde olsa da nazik sevecen ve ideal bir koruyucu köpektir.

Leonberger: Nazik, akıllı, sevecen ve duygularını karşı tarafa en iyi geçiren köpek türüdür

St.bernard: Arama kurtarma ve rehberlik görevlerinde en çok tercih edilen köpek türüdür.

İrlanda kurt köpeği: Oldukça enerjik ve koruyucudur.

Napoliten mastif: İyi huylu, yumuşak başlı ve oldukça koruyucu antik bir ırktır.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek