Kene Nasıl Çıkarılır? Kene İlaçlama Yöntemleri Nelerdir?

Özellikle bir dönem sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde en fazla konuşulan hayvanlar ya da canlılar arasında bulunan kene, kan emici bacaklılar olarak tanımlanmaktadır. Deriye rahatça yapışma özelliğine sahiptir. Hortumlarıyla deri üzerine yapıştıktan sonra, üzerinde bulunduğu canlının kanını emmek sureti ile yaşamlarını sürdürmektedir. Kan emme işleminde iyice şiştikten sonra, kendilerini yere atarlar ve konakladıkları vücuttan uzaklaşırlar. Bunlar genelde otlara ve ağaçlara tırmanırlar. Ön ayaklarının uçları koku alma özellikleri için geliştirilmiştir. İnsan ya da hayvan vücuduna temas etmeleri durumunda, konaklayacağı olarak görülürler ve besin ihtiyaçlarını gidermek amacıyla, kan emerler. Peki kene nasıl çıkarılır kene ilaçlama yöntemleri nelerdir? Geçmiş dönemlerde, kırım kanamalı kongo şeklinde hastalık duymuş olabilirsiniz. Bu kene tarafından bulaştırılan ya da ortaya çıkan ve ölümcül sonuçlar doğuran bir hastalıktır. Bu yüzden kene ile mücadele etme ya da konakçıya yani insan vücuduna temas etmesi durumunda bireysel olarak yapabileceğimiz işlem sınırlıdır. Profesyonel destek almanız tavsiye edilecektir.

Ne yapabilirsiniz?

Bunun için yapmanız gereken işlem, tıbbi kurumlara müracaat etmek ve uzman personeller tarafından vücuda temas etmiş ve yapışmış hayvanın çıkarılmasını sağlamaktır. Kendiniz bir cımbız aracılığıyla ya da bir gereç aracılığı ile çıkarmaya çalıştığınızda, kan emici hortumu içerde bırakmanız durumunda, zehirli işlemlere maruz kalabilir ve bunun neticesinde, ölümcül sonuçlar doğurduğunu görebilirsiniz.


Kene İlaçlama Yöntemleri Nelerdir?

Kene nasıl çıkarılır? kene ilaçlama yöntemleri nelerdir? Bireysel olarak kene çıkarma işlemini yapmanız, elbette ki tavsiye edilmeyecektir. Yazılı anlatıldığı gibi, deneyimli uzman hekimler vardı basında ya da tıbbi kurumlarda bu işlemi yapmanız ya da yaptırmanız gerekmektedir. Peki bu zararlılar ile nasıl mücadele edebilirsiniz? Bu konuda da bireysel ilaçlama sistemlerinin yerine, ilaçlama şirketleri kapsamında hareket etmeniz, ihtiyaç duymanız halinde yaşadığınız bölgenin belediyesinden yardım talep etmeniz söz konusu olabilir. Özel sektörlerde bu konuda ilaçlama firmaları da bu konuda hizmet vermektedir. Bireysel güvenlik tedbirleri, otluk, ormanlık, ağaçlık, bitki örtülerinin bulunduğu alanlarda, çıplakken temasından kaçınmanız yani koruma tedbirlerini almanız olacaktır. Genelde yer üzerinden, bacaklar ve çoraplar kısmından tırmandığını düşünürseniz, bu bölgeleri kapatmanız, ense bölgenizden, ağaç ve otlardan düşme ihtimalini engellemek amacıyla bu bölgelerinizi kapatmanız tavsiye edilecektir.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek