Kırkayak Nasıl Bir Canlıdır? Kırkayak Sokar Mı?

Böcek veya sinek denildiğinde hepimiz bir ürperti hissederiz. Bazılarımızı ise bu canlıları görmek kaşındırabilir. Aslına bakarsanız doğadaki bazı canlıların insana hiçbir zararı olmaz. Bazılarıysa son derece zararlı canlılardır. Zararsız böcek türüne kırkayak örnek verilebilir. Kırkayaklar sanıldığının aksine zararsız böceklerdir ve insana zarar vermezler. Tabi kırkayaklarında zehirli olan türleri vardır ama Türkiye’de zehirli kırkayak bulunmaz.

Kırkayak Ürkek Bir Canlıdır

Kırkayak, çokbacaklı ve eklembacaklı familyasına ait olan bir canlıdır. Kalabalık bir gruba dahildir ve genellikle çiyanla karıştırılır. Kırkayaklar geceleri ortaya çıkar ve kurumuş, çürümüş yaprakları yerler. Bu onların gizemli yapısından kaynaklanır. Nemli ve rutubetli ortamları seven kırkayaklar, toprak içinde ve duvarların içlerinde yaşar. Bir tehlike olduğunu anladığında tıpkı bir tesbih böceği gibi kendini yuvarlak hale getirir, halka şeklini alır ve kapanır. Bu genellikle zehirli olan kırkayakların özelliklerinden biridir. Yavaş hareketli bir canlı olan kırkayak fark edildiğini anladığında kaçmaya meyillenir ve savunma moduna geçer. Eğer zehirliyse zehrini halka şeklini aldığında salgılayacak ve bu sayede kendini korumaya çalışacaktır.

Kırkayak İle Temas Edilmesi Sakıncalı Mıdır?

Kırkayak ile temas edilmesi ister zehirli isterse zehirsiz olsun zararlıdır. Kırkayağa dokunulması gerekiyorsa veya yanlışlıkla dokunulduysa mutlaka önlem alınmalıdır. Zehirli kırkayağın zehrine dokunulması son derece zararlıdır. Salgıladığı zehir hayati önem taşımamasına rağmen, alerjik reaksiyon oluşumuna sebep olur. Böyle bir durumla karşılaşanların sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekir.


Kırkayaktan Korunma Yöntemleri

Kırkayaklar her ne kadar problem yaratmayan canlı türleri olsalar da yine de kırkayak ile mücadele etmek için önlem alınması gerekir. Bulunduğunuz ortamın özelliğine uygun ilaçlama yöntemleri ile kırkayaklar yok edilir. Eğer ev içinde kırkayak görüldüyse mutlaka ev tamamen ilaçlanmalıdır. Ülkemizde 7000 civarında kırkayak türü bulunur. Farklı özellik ve görüntülere sahip olan kırkayakların en bilinen türü genellikle doğada yaşayan platydesmida adı verilen türdür. Diğer kırkayaklara göre daha açık renkli ve daha çok tüylüdür. Bu türün en ilginç olan bir yönünü de anne ve baba kırkayakların yavrularına ebeveynlik görevini yapıyor olmaları oluşturur.

İlginizi Çekebilir

Yazar: bocek